FT uvrstio Hrvatski Telekom i Valamar na listu europskih klimatskih lidera

Hrvatski Telekom i Valamar Riviera predvodnici su održivog poslovanja u Hrvatskoj, a veliko priznanje kontinuiranim naporima i investicijama obiju kompanija u očuvanje okoliša, utjecaju na društvo i izvrsnost u korporativnom upravljanju (ESG) dolazi od uglednog Financial Timesa, koji je samo te dvije domaće kompanije postavio na prestižnu listu europskih klimatskih lidera za 2022. godinu.


Temeljem velikog istraživanja Financial Times i Statista objavili su listu europskih klimatskih lidera koje su ove godine odabrali među ukupno 4000 kompanija iz 33 europske države, a prema uspješnosti njihovih ESG strategija te aktivnosti u području zaštite okoliša, društvenog angažmana i načina upravljanja.

Ove su godine kriteriji za kompanije dodatno postroženi, a kao dva ključna kriterija istaknuti su ukupno smanjenje količine temeljnih emisija stakleničkih plinova u poslovanju u razdoblju od 2015. do 2020. godine, te smanjenje intenziteta tih emisija iskazano kroz odnos emitiranih stakleničkih plinova i prihoda.

Hrvatski Telekom je smanjio ukupne emisije stakleničkih plinova od 2015. do 2020. godine za čak 68,5 posto što je u promatranom razdoblju treće najbolje ostvarenje u cijeloj europskoj telekomunikacijskoj industriji. U istom razdoblju smanjio je emisije CO2 za gotovo 33 tone.

Valamar Riviera smanjila je intenzitet emisije stakleničkih plinova po noćenju u istom razdoblju za  čak 70 posto i jedna je od samo šest kompanija iz turističkog sektora na listi. Prema kriteriju smanjenja ukupnih temeljnih emisija stakleničkih plinova obje domaće kompanije se nalaze u gornjem dijelu ljestvice. Primjerice, od Valamar Riviere su po tom pokazatelju bolje samo četiri kompanije na cijeloj listi.

Ponosni smo što su naše aktivnosti prepoznate i da smo u velikom međunarodnom izboru identificirani kao klimatski lider, što doživljavamo velikim priznanjem za HT, ali i općenito za Hrvatsku. Kao društveno osviještena kompanija imamo odgovornost i obvezu voditi primjerom i dati svoj opipljivi doprinos očuvanju okoliša i borbi protiv klimatskih promjena i time se sustavno bavimo u svim područjima našeg poslovanja. Tako obnovljivu električnu energiju koristimo već godinama, a zbog 100 postotnog prelaska na obnovljivu električnu energiju samo u 2021. godini nismo u zrak ispustili više od 40.000 tona CO2. Naš cilj je doprinijeti održivijoj budućnosti u kojoj pametna rješenja i infrastruktura koju gradimo omogućuju drugima da učinkovitije upravljaju resursima, te da posluju i žive na održiviji način u pametnim gradovima, izjavila je Marijana Bačić, potpredsjednica za korporativnu prodaju i ICT usluge Hrvatskog Telekoma.

Turizam u Hrvatskoj može ostvariti svoj puni potencijal isključivo na principima održivog razvoja. U Valamaru već godinama posvećujemo veliku pažnju zaštiti okoliša i prirodnih resursa, razvijamo kvalitetu smještajnih kapaciteta, destinacija i turističke infrastrukture, ulažemo u visoku dodanu vrijednost proizvoda i usluga, a djelatnicima pružamo dugoročno atraktivne karijere u turizmu.  Valamar je odgovornost za održivi razvoj pretočio u brojne projekte koji su dali odlične rezultate ne samo u značajnom smanjenju ugljičnog otiska nego i u razvoju naših destinacija i dodanoj vrijednosti za ostale dionike. Izuzetno smo polaskani da je i Financial Times prepoznao kvalitetu Valamarovog puta prema održivijem turizmu, izjavila je članica Uprave Valamar Riviere Ivana Budin Arhanić.

Valamar Riviera je lider u inovativnom upravljanju odmorišnim turizmom i partner destinacija koji odgovornim i održivim turističkim poslovanjem kontinuirano stvara novu vrijednost. Kao najveći ulagač u turizam u Hrvatskoj, Valamar je do sada uložio preko 6 milijardi kuna u razvoj portfelja i podizanje kvalitete, pri čemu su ulaganja u programe održivog razvoja od 2015. godine dosegla gotovo 500  milijuna kuna, odnosno preko 4% ostvarenih prihoda.

U 2021. godini u pogon je pušten najambiciozniji projekt solarnih elektrana na hrvatskom tržištu, koji su realizirali Valamar i E.ON Solar, zahvaljujućim kojem Valamar putem fotonaponskih ćelija proizvodi do šest posto sve električne energije. Valamar koristi 78 posto hrane i pića iz domaće proizvodnje, a ove godine otvara vrata prvog održivog eko ljetovališta u Hrvatskoj, Valamar Amicor Green Resorta na Hvaru. Valamar je nositelj brojnih nagrada i certifikata za kvalitetu i zaštitu okoliša.

Hrvatski Telekom je najveći investitor u digitalnu infrastrukturu u Hrvatskoj, čemu svjedoči i više od 10 milijardi kuna ulaganja u proteklih nekoliko godina, a što je veliki doprinos gospodarstvu, ali i poticaj digitalizaciji i razvoju čitavog društva. Prepoznavanje od strane Financial Timesa je veliko priznanje za HT-ovo kvalitetno korporativno upravljanje, provođenje strategije održivog razvoja, kontinuirana ulaganja, razvoj visoko-učinkovite infrastrukture te za uvođenje modernih ICT usluga i inovativnih mrežnih rješenja temeljem kojih HT pozitivno doprinosi očuvanju okoliša i učinkovitijem korištenju prirodnih resursa.

Održivo poslovanje (ESG) je uz digitalizaciju vodeći trend u korporativnom sektoru pa uvrštavanje domaćih kompanija na listu klimatskih lidera dodatno jača poziciju Hrvatske u europskom, ali i globalnom biznisu. PS/SM

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox