Game over: 8000 lažnih igračaka zaplijenjeno tijekom racije u Poljskoj

Zajednička racija istražitelja OLAF-a i službenika Carinskog i poreznog ureda Mazovije (Varšava) rezultirala je zapljenom 8000 krivotvorenih igračaka procijenjene vrijednosti 113.000 € (535.000 PLN) iz prodajnog mjesta u veleprodajnom trgovačkom centru na periferiji Varšava.

Predstavnici OLAF-a i carine i porezne službe Mazovije pregledali su u kolovozu prošle godine predmetnu poslovnicu gdje su identificirali tisuće za koje se sumnja da su krivotvoreni, koji su bili označeni registriranim zaštitnim znakovima poznatih tvrtki za proizvodnju igračaka i lažnim CE oznakama, izloženim po cijelom prostoru.

Daljnjim pregledima otkriveno je da su u stražnjoj prostoriji prodajnog mjesta radnici pakirali krivotvorene igračke u pojedinačne kutije za izlaganje, kao i dodavali naljepnice s bar kodom i lažnom oznakom CE kako bi izgledalo da igračke ispunjavaju sve zahtjeve EU i da su siguran za korištenje od djece.

Glavni direktor OLAF-a Ville Itälä rekao je:

Lažne igračke mogu biti opasne i izložiti našu djecu opasnosti. Drago mi je što je OLAF mogao posuditi svoju stručnost našim poljskim kolegama u još jednoj uspješnoj akciji zaštite europskih građana i zaštite zakonitih tvrtki od prevaranata. Zajedničkim djelovanjem možemo spriječiti da lažna i potencijalno opasna roba završi u domovima ljudi.'

Krivotvorene igračke često sadrže supstance štetne za zdravlje, pa tako i ftalate, što je više puta potvrđeno laboratorijskim ispitivanjima. Oznaka CE koristi se za označavanje da je za proizvode koji se prodaju u EU ocijenjeno da ispunjavaju visoke zahtjeve sigurnosti, zdravlja i zaštite okoliša.

U Poljskoj se reklamiranje krivotvorene robe smatra kaznenim djelom koje je kažnjivo s do 5 godina zatvora.

(ps/ms)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox