Gdje su turisti cijenjeni, sigurni i dobrodošli? Hrvatska nije na popisu...

Iako se Hrvatska diči epitetom turističke zemlje, još uvijek treba naučiti kako prirodne ljepote ne mogu biti sve što će se ponuditi gostima. Godišnje istraživanje Nation Brand Indeks, nakladnik turističkih vodiča Lonley Planet, portal AskMen.com te Forbes zadnjih su par godina prikupljali podatke i sastavili listu zemalja čiji stanovnici vole druženje, lijepo se ophode prema turistima i nisu skloni zločinu, piše Poslovni dnevnik.

 

Kada je riječ o europskom kontinentu, najviše glasova dobile su zemlje poput Njemačke, Švicarske i Nizozemska, odnosno Amsterdam. Ovaj grad na vodi godišnje primi sedam milijuna turista privučenih brojnim slobodama i razuzdanom zabavom. Njemačka godišnje privuče dvadeset milijuna stranaca bilo na Oktoberfest bilo u razgledavanje kulturnih ustanova, manifestacija i sličnih ponuda, a Švicarska privuče nešto imućnije posjetitelje na svoja organizirana i uređena skijališta.

Iako možda ne biste to očekivali, Škotsku posjeti šesnaest milijuna stranih posjetitelja, a Škoti uživaju ugled prijateljskog  i dobronamjernog naroda, poput svojih susjeda Iraca koje posjeti oko šest milijuna turista koji je ocjenjuju kao najgostoljubivijom državom. U istu skupinu gostoljubivih spadaju i Kanada, Australija i Novi Zeland.

Naime, Kanada je čak 2008. proglašena najprijateljskijom državom prema strancima, pa ne čudi da godišnje od turizma zaradi 60 milijardi dolara. S druge strane, Australiju posjeti godišnje pet milijuna turista, a Novi Zeland dva milijuna. Da nije otočne izolacije taj bi broj može biti bio i veći.

Veliki turistički aduti su i Somalijski otoci Fidži i Samoa, Tajland, ali i Iran i Gruzija. Vjerovali ili ne, unatoč ratovima ili političkim previranjima, turisti stanovnike ovih zemalja smatraju vrlo ugodnima, iskrenima i jednostavnima. Uvije su spremni ponuditi ga čajem, ručkom ili pozvati na lokalnu priredbu. (SJ)

 

Izvor: Poslovni dnevnik, izdanje 17.6.2011.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox