Generali lansira ciljeve Saveza osiguranja s neto-nultom emisijom stakleničkih plinova

Izvršni direktor Generali Grupe, Philippe Donnet predstavio je predanost industrije osiguranja za ubrzanjem prijelaza na globalnu ekonomiju s neto-nultom emisijom kao ambasador Saveza osiguranja s neto-nultom emisijom stakleničkih plinova (NZIA) na klimatskom summitu G20 u Veneciji.


Osam vodećih svjetskih osiguravatelja i reosiguravatelja - AXA (predsjeda NZIA-om), Generali, Allianz, Aviva, Munich Re, SCOR, Swiss Re i Zurich Insurance Group - preuzeli su povijesnu obvezu da će igrati svoju ulogu u ubrzanju tranzicije na globalnu ekonomiju s neto-nultom emisijom stakleničkih plinova. Kompanije koje su osnovale NZIA-u, sazvanu od UNEP-ove Financijske inicijative za održivo osiguranje, obvezale su se smanjiti neto emisije iz svojih portfelja osiguranja i reosiguranja do 2050. godine, u skladu s porastom globalne temperature od 1,5°C iznad predindustrijske razine. Svaka od članica će svakih pet godina pojedinačno postavljati međuciljeve utemeljene na znanosti i neovisno izvještavati javnost o svom napretku na godišnjoj razini kako bi doprinijela postizanju ciljeva Pariškog klimatskog sporazuma.

Ova inicijativa priprema se za pridruživanje UN-ovoj kampanji „Race to Zero” kako bi službeno postala dijelom Glasgowskog financijskog saveza za Net Zero, koji okuplja vodeće neto-nulte inicijative u financijskom sustavu.

Izvršni direktor Generali Group Philippe Donnet komentirao je:

Generali želi aktivno podržati pravedan i uključiv prijelaz na ekonomiju s neto-nultom emisijom stakleničkih plinova. Savez osiguranja s neto-nultom emisijom stakleničkih plinova (NZIA) sazvan od UN-a omogućuje nam udruživanje snaga s institucijama u našem sektoru koje dijele ovaj zajednički cilj postizanja značajnog i dugotrajnijeg utjecaja. Ujedinjeni smo jači. Ponosan sam što predstavljam ovu inicijativu u ime Saveza u gradu Veneciji pred čelnicima iz najvažnijih ekonomija svijeta. Generali ima povijesne veze s Venecijom, a ove godine, na našu 190. godišnjicu, ponovno ćemo otvoriti povijesne Procuratie Vecchie na trgu Sv. Marka koje će postati dom zakladi The Human Safety Net. Ponosni smo što podržavamo grad, regiju Veneto i njezine ljude u našoj zajedničkoj ambiciji da Veneciju učinimo svjetskom prijestolnicom održivosti.

Klimatski ciljevi, koje je nedavno najavio Generali, uključuju postupnu dekarbonizaciju portfelja izravnih ulaganja da bi postao klimatski neutralan do 2050. godine, ograničavajući globalno zagrijavanje na 1,5°C iznad predindustrijske razine, u skladu s predanošću preuzetom kao dio mreže Saveza vlasnika neto-nulte imovine. Za srednjoročni cilj, Generali će tijekom 5 godina smanjiti emisiju ugljika u korporativnom portfelju (korporativne obveznice, uvršteni kapital) za 25%, u odnosu na njihovu razinu u 2019. te će portfelj nekretnina uskladiti s ciljem usmjerenim na 1,5 °C.

Uz to, Grupa namjerava uložiti 8,5 - 9,5 milijardi eura novih zelenih i održivih ulaganja između 2021. i 2025. godine i uvodi sve restriktivnije kriterije isključenja za sektor termalnog ugljena, u cilju potpunog uklanjanja ulaganja u ove djelatnosti.

Tijekom posljednje tri godine Generali je uložio 6 milijardi eura novih zelenih i održivih ulaganja, čime je  premašen vlastiti strateški cilj godinu dana ranije. Generali je uvjeren da privatni sektor može igrati ključnu ulogu u financijskoj potpori „Pravednoj tranziciji“ u stvaranju budućnosti s neto-nultom emisijom stakleničkih plinova pomažući javnim institucijama u poduzimanju potrebnih radnji.

Generali slavi 190 godina postojanja nizom inicijativa, uključujući završetak restauracije Procuratie Vecchie u Veneciji, koju nadgleda David Chipperfield Architects, a koja će biti otvorena za javnost prvi put nakon 500 godina. Ovaj povijesno zdanje postat će globalni hub Zaklade Human Safety Net Foundation i bit će novo, živo mjesto za održavanje redovitih javnih izložbi, događaja i rasprava o socijalnim i demografskim izazovima od siromaštva do migracija. Zajedno s vlastima grada Venecije, regije Veneto i uz potporu talijanske vlade, Generali se zalaže za podršku ambicijama grada da postane svjetska prijestolnica održivosti.

PS/AK

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox