"Glas Istre": Sindikat zgrožen opomenom pred otkaz za novinare

Članovi Sindikata novinara Hrvatske podružnice "Glasa Istre" u današnjem su priopćenju za javnost izrazili ogoročenost i zgraženje zbog "sramotne odluke člana uprave 'Glasa Istre' Dražena Žmaka, koji je novinarima toga dnevnog lista Zoranu Angeleskom i Maši Jerin izrekao mogućnost otkaza ugovora o radu zbog povrede radne obveze".

 

Po obrazloženju odluke, oni su povrijedili radnu obvezu tako što su "29. lipnja sudjelovali na konferenciji za novinare Građanske inicijative 'Volim Pulu', s time da član uprave nije prihvatio njihovo očitovanje da su to činili za vrijeme dnevne pauze".

"Sindikat novinara Hrvatske podružnice 'Glasa Istre' je zbog takve sramotne odluke ogorčen i zgrožen jer smatra da novinar, kao i svaki radnik, ima pravo na dnevni odmor tijekom radnog vremena, a što je utvrđeno Zakonom o radu", kaže se u priopćenju za javnost i dodaje kako je "nedopustivo da se član uprave ili uprava upleće u to kako će i gdje to vrijeme provoditi".

 

Sindikat: Pokušaj zastrašivanja novinara

Ujedno, navodi se u priopćenju, budući da se događaji koji se prate ne mogu vremenski ograničiti, a novinari su čak i tijekom odmora dostupni i na raspolaganju nadređenim urednicima putem mobitela, sindikat ne vidi zašto je upravi problem gdje su novinari i što rade u vrijeme pauze.

"Ovu opomenu pred otkaz smatramo još jednim pokušajem zastrašivanja novinara i utjecajem na njihovo profesionalno i privatno djelovanje. Angeleski i Jerin su za vrijeme dnevnog odmora održali konferenciju za novinare na kojoj su iznijeli svoja stajališta o projektu 'Brijuni rivijera', a o čemu su izvještavali novinari brojnih medija, među njima i 'Glasa Istre'", kaže se u priopćenju i dodaje kako je "javno djelovanje novinara sada potrebno više nego ikad s obzirom na to da im je uprava lani nametnula Ranka Borovečkog za glavnog urednika, a koji je među novinarima ubrzo stekao titulu cenzora". (Hina/DK)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox