Glavni britanski teleoperater ističe da im za zamjenu Huaweijeve opreme treba i 10 godina

Nakon odluke britanske vlade da teleoperateri trebaju u potpunosti zamijeniti Huaweijevu opremu do 2027., izvršni direktor britanskog teleoperatera BT-a istaknuo je u intervjuu za BBC kako će kompanija trebati između pet do sedam godina kako bi uklonila svu Huaweijevu 5G opremu, te do deset godina kako bi se zamijenila oprema korištena u prethodnim mrežnim generacijama.


Glavni direktor BT-a, Philip Jansen, istaknuo je potencijalne rizike ovakve odluke za britansku infrastrukturnu mrežu, te ponovio kako su čak mogući i gubici signala širom zemalja ako je rok za uklanjanje Huaweijeve opreme prekratak. Jensen je dodao kako će, osim hardvera, tvrtke koristiti i Huaweijev softver, za koji se očekuje između 15 do 20 značajnih ažuriranja važnih za stabilnost mreža.

U BT-u su već prethodno radili na zamjenama Huaweijeve opreme u svojoj mreži, što će ih koštati oko 500 milijuna britanskih funti. Troškovi uklanjanja Huaweijeve opreme ukazuju kako će troškovi implementacije 5G mreže na području Ujedinjenog Kraljevstva biti veći od planiranog, ali i da će pokrivenost 5G signalom kasniti, zbog čega će ispaštati krajnji korisnici.

Huawei je već zatražio od britanskih vlasti da još jednom razmotre ovu odluku, ističući razočaranje ovakvim ishodom. Iz kompanije upozoravaju i na negativne posljedice odluke – usporavanje digitalizacije u Ujedinjenom Kraljevstvu, povećanje troškova te produbljivanje digitalnog jaza.

Tijekom posljednjih 20 godina, Huawei se fokusirao na izgradnju bolje povezanog Ujedinjenog Kraljevstva, a kao odgovorna kompanija, nastavit će podržavati svoje kupce. Huawei je najavio i da će provesti detaljan pregled onoga što ova odluka znači za njihovo poslovanje i surađivat će s vladom Velike Britanije kako bi mogli nastaviti pridonositi bolje povezanom Ujedinjenom Kraljevstvu.

O Huaweiju

Huawei je sa svojim proizvodima i uslugama prisutan u više od 170 zemalja, njima se koristi trećina svjetske populacije, a prema broju isporuka u 2019. godini tvrtka je i jedan od najvećih proizvođača mobilnih telefona na svijetu. Huawei Consumer Business Group jedna je od tri poslovne sastavnice Huaweija čiji su fokus pametni telefoni, računala i tableti, nosivi pametni uređaji, usluge ”u oblaku” (cloud) i sl. Globalna mreža Huaweija izgrađena je na 20 godina ekspertize u telekom sektoru, a posvećena je pružanju najnovijih tehnoloških iskoraka potrošačima diljem svijeta. ”Omogućavamo izgradnju bolje povezanog svijeta”, krilatica je koju svakodnevno ostvaruje i živi Huawei Business Consumer Group.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox