Godišnja konferencija za tisak 2015. u Zagrebu Bosch bilježi snažan rast u Hrvatskoj

Mirsada Kudrić, glavna direktorica tvrke Bosch Hrvatska

Zagreb - Bosch, vodeći svjetski dobavljač tehnologije i usluga, završio je fiskalnu 2014. godinu s konsolidiranom prodajom od 248 milijuna kuna (33 milijuna eura)* u Hrvatskoj, što znači da je zabilježio snažan rast viši od 66 posto.

Ukupna neto prodaja iznosila je 305 milijuna kuna (40 milijuna eura) na hrvatskom tržištu, uključujući prodaju nekonsolidiranih društava i interne isporuke povezanim društvima, što znači da se radi o godišnjem porastu od 20 posto. „Ovaj pozitivni rezultat pokazuje da je Hrvatska važno tržište za Bosch u Europi. Očekujemo da će potražnja za našim proizvodima i uslugama koje su ‚tehnologija za život porasti i da će naše lokalno poslovanje biti u daljnjem porastu tijekom 2015. godine”, izjavila je Mirsada Kudrić, generalna direktorica tvrtke Bosch u Hrvatskoj. 

Od prosinca 2014. godine Bosch Hrvatska preuzela je odgovornost za poslovanje Boscha u Sloveniji. „Bilo mi je drago preuzeti odgovornost za slovensko tržište. Hrvatska i Slovenija imaju mnoštvo sinergija. Dugoročno gledano, to će doprinijeti našoj konkurentnosti, unatoč izazovima tržišta”, naglasila je Kudrić, koja je također imenovana generalnom direktoricom za Robert Bosch d.o.o. Slovenija.

Prema podacima iz travnja 2015. godine Bosch je u Hrvatskoj imao jednako brojnu radnu snagu kao i prošle godine, oko 70 zaposlenika. Ta brojka uključuje zaposlenike nekonsolidiranih društava i zaposlenike iz Boschevih potpunih preuzimanja BSH Bosch und Siemens Hausgeräte GmbH (sada BSH Hausgeräte GmbH), što je prije bilo zajedničko ulaganje. Očekuje se da će ovaj broj ostati na sličnoj razini tijekom 2015. godine.

Novi proizvodi i koncepti za Odjel autoopreme

Tijekom 2014. godine Boschev Odjel autoopreme u Hrvatskoj je uveo niz novih proizvoda u skladu s povećanom tržišnom potražnjom. Jedan od njih je Bosch Gigalight Plus 120, žarulja za prednja svjetla koja osvjetljava cestu do 120 posto jače od konvencionalnih halogenih žarulja. Duži snop svjetlosti ispred automobila povećava domet vidljivosti i vozači mogu uočiti moguće prepreke i opasne situacije mnogo ranije. Drugi primjer je punjač akumulatora C1 koji će biti plasiran na tržište 2015. godine i koji je osmišljen za punjenje standardnih i gel akumulatora te akumulatora s najzahtjevnijim radnim karakteristikama. Uređaj automatski prepoznaje različite tipove akumulatora u različitim uvjetima.

Bosch povezuje uređaje za mjerenje s mobilnim aplikacijama

Pametni telefoni se sve više koriste za daljinsko upravljanje uređajima za osvjetljenje, grijanje i potrošačku elektroniku. Kao odgovor na ovaj trend Bosch je razvio rješenja koja uvelike nadmašuju uobičajenu ulogu električnih alata. Boschevi laserski daljinomjeri PLR 30 C i PLR 50 C predstavljaju prve laserske daljinomjere za korisnike tipa „uradi sam” s integriranom tehnologijom Bluetooth za prijenos podataka. To omogućava brz i jednostavan prijenos izmjerenih vrijednosti i obradu u aplikacijama za mobilne uređaje Android i iOS. U jesen 2014. Bosch je predstavio svjetsku inovaciju - sustav bežičnog punjenja baterija koji se temelji na induktivnoj tehnologiji (energija se prenosi pomoću magnetskog polja).

Asortiman proizvoda na hrvatskom tržištu proširen je uvođenjem proizvoda za precizno mjerenje temperature, profesionalnog detektora topline GIS 1000 C i profesionalne toplinske kamere GTC 230 C. Zahvaljujući mjerenju temperature na pojedinačnim točkama, detektor topline GIS 1000 C može vršiti iznimno precizna mjerenja temperatura do 1000 C, a GTC 230 C ide i korak dalje te uz pomoć toplinske kamere izrađuje mapu raspodjele temperature u izmjerenom području, čime se omogućava brzi pregled kritičnih točaka.

Povećana potražnja za energetski učinkovitim i cjenovno pristupačnim sustavima grijanja

Danas je u svim područjima tehnologije nužna učinkovitija upotreba energije radi istodobnog očuvanja energije i okoliša. U zemljama Europske unije 26. rujna 2015. godine na snagu stupaju Direktive 2009/125/EZ i 2010/30/EZ koje su relevantne za proizvode čija je primjena povezana s potrošnjom energije. Kao jedan od vodećih proizvođača opreme za grijanje, Bosch Thermotechnology sa svojim robnim markama Bosch i Buderus stalno razvija sustave za suvremeno korištenje energije. Nova Boscheva toplinska pumpa Robert Bosch Automotive koja će biti stavljena na hrvatsko tržište u rujnu 2015. ispunjava sve zahtjeve za napredne sustave grijanja poput ekonomične potrošnje energije, tihog rada i optimizacije sustava.

Doprinosi hrvatskom društvu

Društvena odgovornost jedna je od Boschevih temeljnih vrijednosti. U skladu s vizijom svojeg osnivača tvrtka Bosch drži se tog pristupa da bi doprinijelo društvu u Hrvatskoj. Samo tijekom 2014. godine 36.000 eura hitne pomoći donirano je preko programa Primavera žrtvama poplava u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji. Projekti uključuju donaciju kućanskih aparata SOS Dječjem selu Lekenik, donaciju edukacijskih i poučnih igračaka dječjim vrtićima u Bosni i Hercegovini kao i donaciju alata Odgojnom domu Bedekovčina. Ove je godine društvo Bosch Hrvatska doniralo edukacijske i poučne igračke Dječjem vrtiću Poliklinike SUVAG u Zagrebu. Dugogodišnja suradnja sa SOS Dječjim selom Lekenik nastavlja se u 2015. godini uz veću uključenost Boschevih zaposlenika u Hrvatskoj. Svako poslovno područje osmislilo je vlastiti kreativni i edukacijski koncept za provođenje vremena s djecom, što će se održavati tijekom cijele 2015. godine.

Poslovni izgledi Grupe Bosch za 2015. godinu

Grupa Bosch očekuje da će globalna prodaja u 2015. godini rasti unutar raspona od 3 do 5 posto nakon prilagodbe zbog učinka tečajne razlike. Na nedavnoj godišnjoj konferenciji za tisak u Njemačkoj glavni izvršni direktor Boscha Volkmar Denner izjavio je: „Naša ekonomska i tehnološka snaga u poslovnim područjima kojima se bavimo omogućuje nam da iskoristimo nove tržišne segmente.” Proizvodi s mogućnošću povezivanja na internet i usluge temeljene na internetskoj tehnologiji jedan su od fokusa budućeg poslovanja tvrtke. „Unapređujemo povezivost u svim našim poslovnim područjima te aktivno sudjelujemo u njezinome oblikovanju”, dodao je Denner. Tijekom 2014. godine Bosch je na tržište stavio mnogo novih proizvoda i povezanih rješenja, uključujući softverska rješenja za pametne sustave grijanja i zgrade kao i za povezanu industriju i povezanu mobilnost. S potpunim preuzimanjima društava BSH Hausgeräte GmbH i Robert Bosch Automotive Steering GmbH, Bosch je osnažio svoju poziciju na područjima pametnih kuća i automatizirane vožnje. (PS/Z.R.)

Gunther Neubert, direktor AHK, Mirsada Kudrić, glavna direktorica tvrtke Bosch Hrvatska i Javier Gonzalez Pareja, generalni direktor Boscha za regiju Adria

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox