GONG: Nevažeći listić na referendumu isti kao i odgovor ''protiv''

Nevladina udruga GONG upozorila je birače da će na skorašnjem referendumu o pristupanju Hrvatske u EU svako neubacivanje glasačkog listića u kutiju te nevažeći listići imati isti učinak kao zaokruživanje odgovora "protiv".

GONG u priopćenju podsjeća birače da obrate pažnju na priopćenje i mišljenje Državnog izbornog povjerenstva u kojem se pojašnjava način donošenja odluke na referendumu, odnosno da se za donošenje odluke na referendumu u obzir uzima ukupan broj birača koji su pristupili referendumu, uključujući i one koji nisu ubacili glasački listić u kutiju te birače koji su ubacili nevažeći glasački listić.

Također, napominju u GONG-u, za pozitivnu odluku o pristupanju Europskoj uniji potrebno je da od ukupnog broja birača koji su pristupili referendumu njih više od 50 posto zaokruži odgovor "za".

Stoga, neubacivanje glasačkog listića u kutiju, kao i nevažeći glasački listići u konačnici će proizvesti isti učinak kao i odgovor 'protiv', upozoravaju.

Važeći glasački listić, podsjećaju u GONG-u, jest onaj iz kojega se na siguran i nedvojben način može utvrditi volja birača i okolnost glasuje li za ili protiv određenog prijedloga u referendumu.

Nevažećim se, pak, smatra neispunjeni glasački listić, onaj popunjen na način da se ne može sa sigurnošću utvrditi volja birača i okolnost glasuje li za ili protiv određenog prijedloga u referendumu, te glasački listić na kojem je birač glasovao za oba prijedloga u referendumu. (Hina/jh)

 

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox