Goran Jungvirth: Dobro NIJE, pred najvažniju obljetnicu – nova sramota za Hrvatsku i to međunarodna

Komentar mr.sc. komparativne politike Gorana Jungvirtha

Velika sramota za međunarodni status Hrvatske (RH) dogodila se zajedno s desetom obljetnicom ulaska u Europsku uniju (EU) budući da je neposredno pred nju stavljena na 'sivu listu' zemalja pod sumnjom za pranje novca. Na zloglasnoj listi se našla kao jedina članica EU. Za medijska izdanja Business Media Groupe, Udruga.hr i Poslovni savjetnik, komentar donosi mr.sc. komparativne politike Goran Jungvirth.

"Kako je? Dobro je!“, u glavi mi odzvanjaju sada već legendarne riječi hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Grlić-Radmana, s medijske konferencije na kojoj je prepričavao svoje genijalne zaključke iz važnog diplomatskog telefonskog razgovora s prekograničnim kolegom iz HDZ-a BiH Draganom Čovićem. Njima dvojici je dobro, međusobno se tješe sa svojih visokih funkcija i uspijeva im. Za razliku od stotina tisuća mladih osoba, u punoj životnoj snazi, koje su u zadnjih par desetljeća napustile obje države. Pogotovo intenzivno iselivši nakon stupanja Hrvatske u EU.

Početkom prošle godine, objavljeni su prvi rezultati popisa stanovništva u RH koji su pokazali da u državi u kojoj je tako 'dobro' živi 3,88 milijuna stanovnika, što je skoro 400 tisuća manje u odnosu na popis iz 2011. godine. Koliko je dobro u Hrvatskoj jednostavno pokazuje gubitak 10 posto stanovništva za samo 10 godina.

Afere i korupcija, sad i pranje novca?

Komentirajući deset godina članstva u EU premijer Andrej Plenković je izjavio kako je to bilo „deset sjajnih godina za razvoj Hrvatske“. No u njegovim vladama od 2016. godine ministri su se vrtjeli kao na traci. U prošloj se promijenilo čak 35 ministara, dok je od srpnja 2020. godine nova Vlada RH bila stabilnija – sve do uhićenja aktualnog ministra.

Čelnik opozicijskog SDP-a je komentirao pak desetogodišnjicu ulaska u EU riječima „da je Hrvatska u nekim aspektima otišla korak unatrag u odnosu na ono gdje je bila“, spomenuvši pri tom 'klečavce' po glavnim trgovima hrvatskih velikih gradova. No Hrvatska nije završila na 'sivim listama' - zbog ideologije, niti ne vjerujem da zbog nje iseljava tisuće mladih mjesečno.

Na legendarnog zagrebačkog gradonačelnika, koji je tijekom dva desetljeća vladanja glavnim gradom skupio više od 250 kaznenih prijava, podsjećaju nas i dalje novinski stupci o njegovom delanju. Oni izlaze, s iskazima pokajnika njegovih suosumnjičenika i dvije godine nakon njegove smrti. Legenda novije hrvatske povijesti… 'Zmaj od Kamenitih vrata Čevrti', kako ga je nazvala misteriozna organizacija 'Braća hrvatskog zmaja'.

Višegodišnje miješanje Ureda europskog javnog tužitelja zbog sumnji na hrvatske korupcijske afere koje oštećuju europski proračun – samo je po sebi alarm. Kao i nekih drugih europskih institucija o čemu je pisao i časopis Udruga.hr.

A da nam je država pod posebnom međunarodnom prismotrom govori činjenica da je samo nekoliko dana prije važne spomenute obljetnice – dospjela na tzv. 'sivu listu' Organizacije za sprječavanje međunarodnog financijskog kriminala (FATF), zbog nedjelotvornih aktivnosti u sprječavanju pranja novca i financiranje terorizma“. Hrvatska je jedina zemlja EU koja se našla na toj listi. Na njoj je s Kamerunom i Vijetnamom koji su također sada na nju dodani.

FATF je prilikom objave 'sive liste' naglasio kako su sve jurisdikcije dužne biti oprezne u pogledu trenutnih i novih rizika od zaobilaženja mjera usmjerenih protiv Ruske Federacije s ciljem zaštite međunarodnog financijskog sustava.

Zbog ruske poezije ili 'vladara plina' i ključnih resursa u RH

Pitate se što bi mogla imati RH s mjerama protiv Ruske Federacije? Je li to možda zbog ruskih stihova Lavrovu (Sergej, ministar vanjskih poslova Ruske Federacije, nap.a.) koje je javno pri njegovom posjetu recitirao junak s početka mog komentara, hrvatski ministar vanjskih poslova?

O pravim razlozima većina glavnih medija neće pisati, jer i ako objave tekst o tome slučajno, prenoseći ga s nekih drugih portala, često i taj tekst naknadno nestane.

Upravo se takve informacije trudi ponuditi svojim čitateljima časopis Udruga.hr i Poslovni savjetnik koji vam u jesenjem dvobroju donosi veliki intervju s Orianom Ivković Novokmet, izvršnom direktoricom GONG-a i voditeljicom programa političkih institucija i procesa, koja se posebno bavi i aktivnostima iz područja antikorupcijskih mjera.

Osim što ćete saznati bitne informacije o 'super izborima' u RH iduće godine, direktorica GONG-a će nam otkriti – zašto se baš njezina nevladina organizacija morala pozabaviti 'Gospodarima plina', snimivši o tome dokumentarac od dva dijela. Kad nitko drugi od hrvatskih medija nije.

Otkriti će nam i kako poboljšati demokratske procese kako bismo imali što viši stupanj demokratičnosti u državi i što poštenije izbore. Jer ako se ta ljestvica ne podigne u ovoj mladoj demokraciji – mladi ljudi će i dalje glasati nogama.   

Najnovija predviđanja govore da će RH, ako se negativni trend nastavi, do 2050. godine izgubiti dodatnih 10 posto stanovništva, a do 2100. godine, prema Eurostatu, čak i oko 30 posto, kao i Latvija, Litva, Bugarska, Rumunjska… Koje društvo….

A statistiku većeg broja odlazaka stanovnika nego dolazaka u državu, neće moći kratkoročno popraviti niti strani radnici jer će i oni otići – tamo gdje je bolje. Jednostavno rješenje nam je u prošlom intervjuu ponudio Holger Haibach, voditelj zaklade „Konrad Adenauer“ za Hrvatsku i Sloveniju: „Država mora Hrvatsku učiniti što privlačnijom za svoje građane, inače će je oni napustiti, a zemlja se nepovratno promijeniti!“.

(ps/sm)

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Poslovnog savjetnika

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox