Gordana Kastrapeli: Rad s izazovnim ljudima

Gordana Kastrapeli, direktorica tvrtke Kastrapeli održala je predavanje na temu Rad s izazovnim kolegama.  Danas nitko u poslu nije neovisan i mora surađivati s drugim ljudima, a neke od njih mogli bit nazvati izazovnima, a neki će upotrijebiti i riječ „teški“, rekla je Kastrapeli.

Svakog trenutka srećemo se s vanjskim događajima, a naša osjetila u svakom trenutku obasipa 2 milijuna informacija. Kako se nosimo s tim informacijama?   Putem tri filtera: generaliziranjem, iskrivljavanjem ili brisanjem

Kako objasniti brisanje?

Od dvadeset pisama, dobra tajnica će nadređenom donijeti samo ona bitna. Jedna od osobina dobre tajnice je odabrati i fokusirati se na najvažnije stvari, rekla je Kastrapeli.  Iskrivljavanja je naš filter kreativnosti, pomaže nam da iz ničega stvorimo nešto.
Primjerice, vozite se cestom i ugledate prekrasnu livadu i u sljedećem trenu možete na njoj zamisliti kuću iz snova.

Ovaj filter je i često krivac za različite probleme ako previše iskrivimo stvarnu situaciju. Primjerice, ujutro sretnete kolegicu koja ima mrzovoljan izraz lica i zaključite kako se radi o teškoj osobi, a možda je samo umorna.

Generaliziranje je filter koji nam omogućava učenje, kada jedno  ili dva puta neku stvar isprobamo i naučimo, onda sljedeći put neke stvari obavljamo automatski. Ovaj filter je najodgovorniji za naše predrasude: Svi su šefovi isti! Sve su žene iste ili Svi su muškarci isti! Ovi filteri rade stalno i surađuju i pomažu nam u ovladavanju informacijama iz okoline. Ono po čemu se razlikujemo je kako koristimo te filtere, a na to utječe sve što smo doživjeli, iskusili i naučili tijekom života.

 

Na vanjske događaje  reagiramo preko slike koju smo stvorili, a ako se naša slika o vanjskom događaju značajno razlikuje od sugovornike mi ćemo sugovornika proglasiti teškom ili izazovnom osobom. No, kada znamo da osoba misli drugačije tada se MI možemo prilagoditi.  Ako slično razmišljamo sugovornika prepoznajemo kao osobu koja nam je draga i sviđa nam se, a kako i nebi kad misli slično kao mi? Važan savjet koji je uputila Kastrapeli okupljenima je da ne osuđuju druge ljude. To ne znači da se moraju složiti sa sugovornikom nego ga pokušati razumjeti  i biti znatiželjni. Sljedeći savjet je odgovornost, odnosno moć da riješe tešku situaciju na najbolji mogući način i postave se fleksibilno u komunikaciji s izazovnim ljudima.

 

Autor: Jasmina Kolić

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox