Gore od predviđanja: BDP pao za 2,2 posto

Hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) u drugom je tromjesečnu realno pao za 2,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, objavio je Državni zavod za statistiku.

To je malo veći pad od prve procjene Zavoda, objavljene krajem kolovoza, koja je govorila o padu BDP-a u drugom tromjesečju za 2,1 posto. Pad BDP-a za 2,2 posto predstavlja produbljivanje recesije, s obzirom da je u prvom kvartalu gospodarstvo oslabilo 1,3 posto, a to je ujedno i najveći pad nakon drugog tromjesečja 2010. godine kada je BDP potonuo za 3 posto. Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da su u drugom tromjesečju ove godine sve komponente BDP-a zabilježile pad, najviše izdaci za potrošnju kućanstava za 3,4 posto te bruto investicije u fiksni kapital za 5,9 posto, dok je pad izvoza manji od pada uvoza. 

Pad izdataka za potrošnju kućanstava, što je najveća kategorija u BDP-u, znatno je snažniji nego u prvom tromjesečju kada je pao za 0,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Pad potrošnje kućanstava od 3,4 posto ujedno je najveći pad od prvog tromjesečja 2010. kada je ta kategorija zabilježila pad za 4 posto. Izdaci za potrošnju neprofitnih ustanova koje služe kućanstvima (NPUSK) pali su u drugom tromjesečju ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 1,0 posto, što je također veći pad nego u prvom tromjesečju kada je iznosio 0,5 posto. Izdaci za potrošnju države u drugom kvartalu bilježe pad za 0,2 posto, što je blaži pad nego u prvom tromjesečju kada su ti izdaci smanjeni za 1,5 posto u odnosu na prvi kvartal prošle godine. Intenziviran je pak pad bruto investicija u fiksni kapital koji u drugom tromjesečju iznosi 5,9 posto, dok je u prvom tromjesečju pad bio 2,8 posto.

Manje uvozimo i izvozimo 

U drugom tromjesečju pad bilježe i izvoz i uvoz roba i usluga, pri čemu je pad uvoza veći od pada izvoza - izvoz roba i usluga pao je za 1,8 posto u odnosu na drugo lanjsko tromjesečje, a uvoz za 3,3 posto. Izvoz i uvoz roba i usluga su pak u prvom tromjesečju ove godine na godišnjoj razini bilježili rast, izvoz za 2,4 posto, a uvoz za 1,1 posto. Po podacima DZS-a, bruto dodana vrijednost (BDV) u drugom je kvartalu ove u odnosu na isto razdoblje lani realno pala za 2,5 posto.

Pritom izrazitiji pad bilježe i važne djelatnosti - građevinarstvo za 10,9 posto, prerađivačka industrija, rudarstvo i vađenje te ostale industrije za 5,9 posto (pri čemu je u prerađivačkoj industriji taj pad nešto veći i iznosi 6 posto), poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo te trgovina, prijevoz i skladištenje i smještaj, priprema i usluživanje hrane za po 3,0 posto. Pad BDV-a zabilježen je i u financijskim i djelatnosti osiguranja i to za 2,0 posto te u djelatnosti informacije i komunikacije za 1,9 posto.

Nekoliko je djelatnosti koje u drugom tromjesečju ove u odnosu na isto lanjsko razdoblje bilježe realni rast BDV-a - ostale uslužne djelatnosti za 1,6 posto, stručne, znanstvene, tehničke, administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti te javna uprava i obrana, obrazovanje, djelatnost zdravstvene zaštite i socijalne skrbi za po 1,4 posto, te poslovanje nekretninama za 0,5 posto. (Hina/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox