Gorenje zbog krize seli proizvodnju u Srbiju

Prema visini troškova rada Slovenija je između Švedske i Srbije pa će slovenski proizvođač kućanskih aparata Gorenje i dalje internacionalizirati svoju proizvodnju, kako bi se održao u jakoj međunarodnoj konkurenciji.

Prije sedam godina sve smo proizvodili u Sloveniji, a sada oko 55 posto. Ostatak proizvodnje je u Srbiji, Češkoj i Švedskoj, rekao je u razgovoru za poslovni prilog ljubljanskog Dela Franjo Bobinac, direktor koncerna Gorenje s 11.000 zaposlenih U vrijeme internacionalizacije proizvodnje Gorenje je akvizicijama steklo tvrtke u Češkoj i Švedskoj, čiju će proizvodnju i tehnologiju postupno seliti u Sloveniju, dok će se proizvodnja s nižim stupnjem dodane vrijednosti i dalje seliti u Srbiju, gdje su niži troškovi rada, pojašnjava Bobinac.

U Srbiji trenutačno imamo 1200 zaposlenih, za koju godinu bit će ih 500 više. S našim sindikatom imamo sporazum da broj zaposlenih u Sloveniji nećemo dodatno smanjivati, ali ćemo zatvoriti proizvodnju u švedskoj podružnici Asko. Troškovi rada u Švedskoj tri puta su veći nego u Sloveniji i devet puta veći nego u Srbiji, rekao je Bobinac. Dodao je da se o uvjetima otpuštanja zaposlenika Gorenja u Švedskoj već pregovara, što je za njega osobno bila "prava škola" demokracije, jer je pomoć za prekvalifikaciju radnika ponudila i švedska država te općina na čijem području djeluje njihova švedska tvrtka.

Internacionalizacija proizvodnje i traženje novih tržišta, po riječima Bobinca, neophodni su kako Gorenje srednjoročno ne bi došlo u teškoće koje su pogodile mnoge druge tvrtke u istoj branši, osobito zbog krize u Europi i pada prodajeTržište kućanskih aparata u Europi već je palo za 4,3 posto, a ove će godine doživjeti pad od 3 do 5 posto, rekao jed Bobinac, koji poslovne rezultate tvrtke unatoč tome ocjenjuje relativno pozitivnima, ali upozorava da se kriza u Europi te smanjivanje potrošnje trajnih industrijskih dobara nastavljaju. Kad su ljudi nezaposleni ili se boje da će ostati bez posla, onda kupuju hranu, a ne hladnjak ili štednjak, rekao je Bobinac, ali je izrazio nadu da će se nastaviti rast na vaneuropskim tržištima poput Kine, te sjeverne i južne Amerike. (Hina/HT)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox