Gotovina i Markač krivi, Čermak nevin

Nakon više od dvije godine suđenja hrvatskim generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku, sud u Haagu donio je prvostupanjsku presudu i to oslobađajuću za Čermaka te optužujuću za preostalu dvojicu generala.

 

Generalima se sudilo za planiranje, poticanje, naređivanje ili podržavanje i potpomaganje kaznenih djela protiv čovječnosti. Konkretno, kaznena djela uključivala su ubojstva, pljačku i razaranje te protjerivanje srpskog civilnog stanovništva u periodu hrvatske oslobađajuće akcije "Oluja" 1995. godine.

Vijeće suda ustanovilo je da je Gotovina kriv kao član udruženog zločinačkog poduhvata i to za progon, deportaciju, pljačku javne i privatne imovine, bezobzirno razaranje, ubojstvo, nečovječna djela i okrutno postupanje te ga je time osudilo na 24 godine zatvora s izuzećem 1956 dana koliko je proveo u zatvoru.

Čermak je proglašen nevinim po svim točkama optužnice te je dobio dopuštenje za puštanjem.

Markač je proglašen krivim kao sudionik udruženog zločinačkog pothvata i to za progon, deportaciju, pljačku javne i privatne imovine, bezobzirno razaranje, ubojstvo, nečovječna djela i okrutno postupanje te je time osuđen na 18 godina zatvora s izuzećem 1477 dana koliko je proveo u pritvoru.

Krivima za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu proglašeni su i Franjo Tuđman, Gojko Šušak, Zvonimir Červenko svi ostali njihovi bliski suradnici.

Negativne reakcije javnosti

Reakcije hrvatske javnosti, političara i pravnih stručnjaka uglavnom su jednake - riječ je o sramotnom činu i napadu na cijelu Hrvatsku i Domovinski rat, a ne samo na generale - što je zapravo bilo i za očekivati.

Premijerka Jadranka Kosor obratila se novinarima i naglasila da ovo nije pravomoćna presuda presuda i da sada slijedi ono što se zove žalbeni postupak. Dodala je i da se ponosi hrvatskim pobjedama i svima onima koji su omogućili da Hrvatska danas bude samostalna država. Najavila je sjednicu Vlade za danas poslijepodne, gdje bi se trebalo raspraviti o daljnjim pravnim koracima. (MJ)

 

Izvor: Izravan prijenos presude - NovaTV

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox