Gotovina i Markač su slobodni ljudi!

Foto: zagorje.com

Generali Ante Gotovina i Mladen Markač slobodni su ljudi. Žalbeno vijeće Haaškog suda oslobodilo je generale po svim točkama optužnice i oni se danas vraćaju u Hrvatsku.

Nakon izricanja presude generali su otišli javiti se u pritvorsku jedinicu u Scheveningenu kako bi se razdužili i pokupili svoje osobne stvari. Ta procedura trajat će tri do četiri sata. Generali će vjerojatno već danas biti u Hrvatskoj. Po njih je u Haag avionom hrvatske vlade otišao ministar branitelja Ante Kotromanović. 

Odbačeni su zaključci raspravnog vijeća prema kojima su Gotovina i Markač sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu, kao i optužbe za prekomjerno granatiranje Knina, Gračaca, Obrovca i Benkovca. Sud je generale oslobodio i zapovjedne odgovornosti. 

Žalbeno vijeće poništilo je osuđujuće presude Gotovini i Markaču za progon, deportacije, ubojstvo, nepostupanje, zločine protiv čovječnosti, pljačku javne i privatne imovine, kršenje zakona i običaja ratovanja. S druge strane prihvatilo je 1. i 3. žalbenu osnovu i poništilo osuđujuću presudu Ante Gotovini po točkama 1,2,4,5,6,7,8 i 9 te također izreklo oslobađajuću presudu generalu Markaču po točkama 1,2,4,5,6,7,8 i 9. Odbačeni su alternativni oblici 

Podsjetimo, general Ante Gotovina u pritvoru ICTY-a je od 10. prosinca 2005. a Mladen Markač od 11. ožujka 2004. godine. prvostupanjskom presudom generali Gotovina i Markač dobili su 24, odnosno 18 godina zatvora. (PS/HT) 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox