Gotovina: Nema potrebe za prosvjedima, vjerujem u oslobađajuću presudu

General Ante Gotovina poručio je preko svog odvjetnika Luke Mišetića da nema potrebe organizirati prosvjede koje su neke braniteljske udruge najavile za 16. travnja, dan nakon najavljene haške presude trojici hrvatskih generala.

"Uvjereni smo da je jedina pravedna presuda oslobađajuća i da će Gotovina u vrijeme kada su prosvjedi najavljeni već biti na putu u Hrvatsku", kazao je Mišetić u telefonskoj izjavi za Hinu.

Ustvrdio je da Gotovini, kao ni njegovu braniteljskom timu, nije jasno zašto je netko pozvao na prosvjede tri tjedna prije nego što je presuda objavljena.

"Ako tvrde da imaju pouzdane informacije da će presuda biti osuđujuća, moraju otkriti odakle im, a ja sam uvjeren da nitko nikakvu 'insidersku' informaciju nema", kazao je Mišetić.

Dodao je da je uvjeren da će Gotovina biti oslobođen, jer nakon tri godine rada na slučaju zna što je u sudnici dokazano, a što nije.

Iako ne želi prosvjede Gotovinu je, po Mišetićevim riječima, razveselio poziv hrvatskih biskupa katolicima u Hrvatskoj na post i molitvu za pravednu presudu hrvatskim generalima.

Prosvjed

Podsjetimo, prosvjed u znak potpore "kriminaliziranim, pritvorenim i osuđenim hrvatskim braniteljima" najavili su Akcija za bolju Hrvatsku (ABH) i Udruga hrvatskih branitelja 1990-1996 iz Domovinskog rata. Dan nakon izricanja presude trojici generala Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku, prosvjed bi se trebao održati na zagrebačkom Trgu bana Jelačića.

Gotovina, Čermak i Markač optuženi su za zločine nad lokalnim srpskim stanovništvom tijekom i nakon Oluje u ljeto 1995. Suđenje na Međunaronom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju počelo je u ožujku 2008. a tužiteljstvo je zatražilo da se Gotovinu osudi na 27, Markača na 23 i Čermaka na 17 godina.

Gotovina je u pritvoru od prosinca 2005. kada je uhićen na Kanarima, dok su se Čermak i Markač dobrovoljno predali u ožujku 2004. (Hina/jk)

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox