Gotovo 250.000 djela nestalo iz ruskih muzeja

Gotovo 250.000 muzejskih eksponata ukradeno je ili izgubljeno u Rusiji, priopćilo je u srijedu rusko ministarstvo kuture objavljujući rezultate trogodišnje revizije.

 

"Diljem Rusije nedostaje 242.000 eksponata" rekla je Ljubov Molčanova iz ministarstva unutrašnjih poslova, "dok je još 219.000 nestalo iz još nepoznatih ili nedokumentiranih razloga" dodala je.

Ruskim muzejima često nedostaje sredstava, u njima vlada korupcija, a sigurnosne mjere su jako slabe. Vladini i regionalni dužnosnici rado posegnu u kolekcije, objasnila je te dodala kako neki uopće nemaju dlake na jeziku i kažu: "Daj nam nešto zgodno iz muzeja".

Ministarstvo kulture provelo je revizije u 1.881 muzeja Rusije ili 97 posto. Ta velika istraga je odlučena 2007. nakon provjere u kojoj je upozoreno da brojni izlošci nedostaju u skladištima slavnog muzeja Ermitaž u Sankt Petersburgu.

Ruska policija je kasnije utvrdila da je jedna djelatnica Ermitaža upletena u krađu 200 komada nakita, od kojih su neki pronađeni na aukcijskim prodajama. 

 

(Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox