''Građani akrobatskim vještinama podmiruju račune, ne povećavajte još i cijenu plina''

Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) u današnjem su pismu premijeru Zoranu Milanoviću zatražili da Vlada produlji Odluku o provedbi posebne mjere za ublažavanje porasta cijena prirodnog plina u kućanstvima koja istječe 31. prosinca.

Vlada je na svojoj sjednici produljila do 31. ožujka Odluku o najvišoj razini cijene plina za povlaštene kupce, odnosno za gospodarstvo, no ta olakšica više ne vrijedi za građane.

NHS u pismu podsjeća da je bivša Vlada donijela odluku o subvencioniranju cijene plina za kućanstva početkom 2010. godine kako bi ublažila posljedice udara poskupljenja plina na građane.

Dok je distributerima plina omogućila prosječno poskupljenje plina od 19 posto, za kućanstva je taj rast cijena ograničila na 15 posto, a razliku do pune cijene distributerima je subvencionirala iz sredstava državnoga proračuna.

U uvjetima zamrznutih mirovina i većine plaća, velikog broja nezaposlenih i sve većeg broja građana kojima treba socijalna potpora, u uvjetima niske kupovne moći te niskog i ozbiljno ugroženog standarda većine građana, ukidanje subvencije će građanima koji koriste plin kao energent povećati cijene tri do četiri posto.

Bez obzira koliko se nekom to činilo malo, za većinu građana, koji se "akrobatskim vještinama" snalaze u pokrivanju mjesečnih troškova, to će biti dodatni udar na već solidno uzdrmani standard i to zimi, uz povećanu potrošnju plina zbog grijanja, upozorava NHS. (Hina/jh)

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox