Građani će u prosincu potrošiti 500 milijuna kuna više nego lani

U prvih devet mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle promet u maloprodaji raste po stopi od 2,1 posto, što je djelomično i rezultat naznaka oporavka gospodarstva i realnog povećanja neto plaća, pa optimizma, čini se, ne nedostaje.

Prema riječima direktorice Sektora za trgovinu HGK Eme Culi, procjenjuje se da će građani u prosincu potrošiti 11,5 milijardi kuna, oko pola milijarde više nego lani, te za oko 2,5 milijardi više od prosjeka maloprodaje prijašnjih mjeseci u godini (oko 9 milijardi).

No to je i dalje za milijardu kuna manje nego rekordne 2008. I dok se svake godine iznova broji koliko je računa u prosincu prošlo kroz Finine fiskalne kase, zaboravlja se i rastući internetski šoping, prodaja OPG-a i zadruga na tržnicama, ili pak sive zone.

Ohabrujuće je međutim da je lanjskog prosinca u odnosu na isti mjesec 2013. broj izdanih računa veći 2,6%, a iznos po računu 3,3% .

Blagdanskoj rastrošnosti, smatraju u HGK, pridonijet će i činjenica što, prema analizi EU, posljednjih 10 mjeseci raste povjerenje potrošača u EU, sa 7,1 na 3,9 na desetomjesečnoj razini, a Hrvati su među optimističnijima. Zahvaljujući deflaciji i godišnjem padu potrošačkih cijena gotovo 1%, možda se i više toga nađe u potrošačkoj košarici. Iz HGK pozivaju građane da podupru hrvatsko gospodarstvo u skladu s trendovima sve prisutnije kupnje lokalnih proizvoda u cijeloj EU. PS/S.P. (Izvor: Večernji.hr)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox