Građani: Haški je sud izjednačio žrtvu i agresora

Prema istraživanju koje je za Dnevnik Nove TV provela agencija Ipsos Puls o raspoloženju Hrvata nakon pristigle presude generalima u Haagu, 63 posto građana smatra da je je istom Haški sud izjednačio žrtvu i agresora, piše dnevnik.hr.

 

33 posto građana smatra isto, a tek tri posto ne smatra da su žrtva i agresor izjednačeni. Na osnovnu tezu da je postojao udruženi zločinački poduhvat koji je doveo do protjerivanja Srba, 83 posto građana smatra da je netočna, odnosno da takvo što nije postojalo. Osam posto građana smatra da je postojao takav plan, a devet posto ništa ne zna.

Što se tiče pojedinačnih zločina s hrvatske strane, 47 posto građana smatra da ih je bilo, dok 34 posto ne smatra da su pripadnici Hrvatske vojske počinili iste.

Budući da je brijunski sastanak bio temelj optužnice, pokazalo se da je isti bio i temelj presude. Čak 51 posto građana smatra upravo da je nepravomoćnom presudom uključena i osuda Tuđmana i Šuška. 38 posto građana ne smatra isto, a 11 posto ne zna .

Odvjetnici su najavili žalbe, a Vlada uključenje u cijeli proces. 78 građana očekuje kako će žalbeno vijeće ublažiti kaznu u korist generala, osam posto očekuje potvrdu presude, a dva posto smatra da će kazne biti još strože.

Velik broj građana, čak njih 48 posto smatra da Vlada može puno pomoći u postupku smanjenja kazne za generale, 28 posto ih smatra kako uloga Vlade može biti od male pomoći, a 18 posto ih smatra da generalima ništa ne može pomoći. (SJ)

 

Izvor: www.dnevnik.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox