Građani o sivoj ekonomiji: Odvjetnici i ugostitelji najviše varaju

Foto: Ilustracija

Čak 83 posto Hrvata smatra da je proširenost sive ekonomije i utaje poreza u državi ogromna, 62 posto smatra da je siva zona velika u odvjetničkim kancelarijama, dok je gotovo svaki drugi građanin uvjeren da bi Vlada problem sive ekonomije i utaje poreza trebala prvo rješavati.

 

Više od polovice Hrvata upoznato je s nadolazećom fiskalizacijom i u potpunosti je podržava, a ako bi Vlada stimulirala građane da provjeravaju jesu li im izdani račun i prijavljeni u Poreznoj upravi, u akciju bi se uključilo čak 42 posto Hrvata.

To su samo neki od stavova građana u istraživanju o uvođenju fiskalizacije koje je za Vladu provela agencija Ipsos Plus.

Građani smatraju da je siva zona, uz odvjetničke urede, vrlo raširena i u ugostiteljstvu i popravcima u kućanstvu, velika većina građana smatra kako bi utaju poreza trebalo suzbiti bez obzira na posljedice, dok samo 16 posto građana smatra kako na utaju poreza država treba zažmiriti.

Iako većina građana smatra kako je fiskalizacija važna za suzbijanje sive ekonomije i kako nije pravedno da neki plaćaju porez, a neki ne, građani su poprilično skeptični u vezi s tim da će tim potezom Vlada smanjiti sivu ekonomiju.

 Naime, gotovo svaki treći Hrvat smatra da će se siva zona samo umanjiti, a oko 6 posto građana uvjerena je da fiskalizacija neće imati nikakav utjecaj.

Prema istraživanju, potrebno je podizati svijest o neizdanim i nepreuzetim računima, jer gotovo svaki drugi grđanin u slučaju kada mu nije izdan račun taj račun ne traži.

Više od 50 posto građana koji se protive uvođenju fiskalizacije smatra da je taj Vladin potez dodatno opterećenje poduzetnika i građana, da će i dalje biti mutnih poslova, da će nestati radnih mjesta te da je uvođenje fiskalnih blagajni čisto maltretiranje ljudi.

 Gotovo svaki drugi protivnik uvođenja fiskalnih blagajni smatra kako se time neće smanjiti siva ekonomija jer će uvijek biti varanja, pronalazit će se rupe u zakonu i neće svi izdavati račune.

 Oko 26 posto građana provjerilo bi jesu li izdani račun, koje su dobili, i prijavljeni u Poreznoj upravi, a ako bi Vlada to novčano stimulirala, broj građana željnih provjere porastao bi za oko 70 posto, piše jutarnji.hr. (sh)

 

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox