"Građani s prosječnom plaćom odavno su prešli psihološku granicu cijene goriva"

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) zatražio je danas da Vlada odmah smanji trošarine na gorivo upozorivši kako su nova poskupljenja goriva koja slijede samo alibi za najavljena poskupljenja struje, grijanja i plina.

U posljednje dvije godine, plaće su realno pale za 3,3 posto, a mirovine znatno više, 6,9 posto. No, to je nevažno za Vladu jer kućni budžeti nisu njihova briga, kaže SSSH u priopćenju.

Lančana poskupljenja koja slijede - ostali energenti, troškovi stanovanja, osnovne živežne namirnice (cijena "grincajga" skočila je na osam kuna) također nisu njihova briga. Za to postoji rješenje: minusi na tekućem računu i ovrhe.

Porast će cijene prijevoza putnika i roba, no i to je za Vladu nevažno jer oni koji odlučuju mogu to platiti. Štoviše, autobusna karta do Varaždina ili Lošinja saborskoga zastupnika stoji tek šest kuna, ističe SSSH.

"Psihološka granica" cijene goriva vrlo je promjenjiva stvar jer ovisi o platežnoj moći pojedinca - za nekoga tko prima plaću 20.000 kuna još nije dosegnuta, za onoga s prosječnom plaćom već je nadmašena, zaključuje SSSH.

Po najavi Ministarstva gospodarstva, cijena najprodavanijeg benzina eurosuper 95 od ponoći može sa sadašnjih 10,77 kuna po litri porasti na 11,04 kune po litri. (Hina/jh)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox