Građani šokirani: Struja skuplja od najavljenih 20 posto

Građani se nisu stigli niti pomiriti s činjenicom da je struje poskupjela za 20 posto, a s prvim uplatnicama stigao je novi šok jer čini se da je struja skuplja od najavljenog, piše slobodnadalamacija.hr

Nekim je korisnicima, kako doznajemo u Savezu udruga za zaštitu potrošača, zaračunato i poskupljenje veće za dva do tri posto. Uglavnom se radi o takozvanom bijelom, dvotarifnom modelu potrošnje, kakav ima većina kućanstava u Hrvatskoj, njih ukupno 62 posto. Primjera radi, jednom standardnom kućanstvu u Dalmaciji, koje u prosjeku troši 7000 kilovatsati godišnje, ljetna je rata struje lani bila 400 kuna. S novim obračunom stigle su i nove uplatnice, sada na iznos od 490 kuna.

To je dokaz da je nekim kućanstvima, točnije onima s dvotarifnim modelom potrošnje, cijena struje skočila za 22 do 23 posto. Potrošači su definitivno neugodno iznenađeni, da ne kažem u šoku, zbog čega nas svakodnevno zovu i pitaju što napraviti. U ovom trenutku možemo im savjetovati ili da traže smanjenje rate, što će učiniti u roku od 15 dana od primitka uplatnice, ili da plate samo prvu ratu s obzirom na to da je riječ o pretpostavljenoj potrošnji. Vremena za osporavanje računa definitivno će biti, a s preporukom građanima o tome koliko da plate izići ćemo početkom idućeg tjedna, kad na raspolaganju budemo imali podatke koje smo zatražili od Hrvatske elektroprivrede i Vlade - objašnjava Nenad Kurtović, predsjednik Saveza udruga za zaštitu potrošača.

Iz Saveza su već izišli sa stavom o tome da je najnovije poskupljenje struje ne samo neprimjereno visoko već i zakonski upitno. Kurtović objašnjava da je, prema Zakonu o energiji, HEP trebao uputiti prijedlog za poskupljenje Ministarstvu gospodarstva, a ono je moralo zatražiti mišljenje od Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) koje Vlada može, ali i ne mora prihvatiti. Umjesto toga, Vlada je osnovu za poskupljenje pronašla u mišljenju Agencije iz 2010. godine. Upitno je stoga je li ono uopće mjerodavno, pogotovo ako se uzme u obzir da je HERA tada odobrila povećanje cijene za kućanstva u iznosu od 14 posto, a sada se išlo na prosječno povećanje od 20 posto. Uzimajući u obzir da je lanjska godina stvarno bila loša kad je u pitanju hidrologija, sugerirali smo da se prvo ide s cijenom većom za sedam posto, a u listopadu s dodatnih sedam...

Ovolikom se poskupljenju doista nismo nadali. Kada dobijemo sve podatke od HEP-a, napravit ćemo točan izračun i savjetovati potrošačima što da plaćaju, a što da osporavaju - ističe Kurtović koji je, inače, i član Savjeta za zaštitu potrošača pri HERA-i. (HT)

 

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr
Foto: www.rtl.hr 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox