Građani u krizi, a bankari dobili 216 milijuna kuna bonusa

Bez obzira na krizu bankama ide sve bolje, a zbog dobrih rezultata u 2011. bankari četiri najveće banke u Hrvatskoj nagrađeni su bonusima od vrtoglavih 216 milijuna kuna.

Unatoč krizi bankari su ostvarili dobit i za to su dobro nagrađeni, a riječ je o primanjima koja se, ovisno o banci, odnose na 30 do 48 ljudi, upravu, nadzorni odbor i izvršne direktore, podaci su to vidljivi iz godišnjih izvješća tih banka.

U prosjeku svaki bankar dobije 1,3 milijuna kuna što bi bilo pedeset mirovina od oko 2 500 kuna. Ukupno u tri godine, od 2009. do 2011. godine plaće i nagrade najvažnijih ljudi u četiri banke, što znači da se radi o najviše 160 ljudi,  dosegnuli su ukupno 620 milijuna kuna, piše Novi list.

Četiri vodeće hrvatske banke platile su oko 4,5 milijarde kuna kamata svojim štedišama, ali i onima kod kojih su se same zaduživale. No, od svojih su klijenata naplatile čak 13,64 milijarde kuna kamata, što znači da su konačnici na kamatama imale neto prihod od gotovo devet milijardi kuna. Tako su samo kamate i provizije i naknade bankama, i tu je riječ o samo četiri najveće, donijele prihod od 12 milijardi kuna. (HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox