Grčić najavio novi paket reformi u idućih nekoliko tjedana

Kako bi se u Hrvatskoj stvorio prostor za razvoj i rast gospodarstva, jačanje konkurentnosti i investicijske klime nužne su reforme koje su i uvjet svega, te će stoga Vlada u idućih par tjedana donijeti urgentni plan reformi od kojih sigurno neće odstupiti i koje mora provesti u najkraćem vremenu, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić na konferenciji "Globalno & lokalno - Globalne tvrtke i hrvatski biznis".

Riječ je o prvoj takvoj konferenciji u Hrvatskoj koja je u organizaciji poslovnog tjednika Lider okupila predstavnike domaćih i stranih tvrtki koje posluju u Hrvatskoj, političare i predstavnike lokalnih vlasti.

Grčić je, ocjenivši da je prve korake Vlada odradila kvalitetno i bez pomoći MMF-a i sličih institucija, istaknuo i kako je unatoč slabim ekonomskim pokazateljima situacija u financijskom smislu u prvih pet-šet mjeseci ove godine relativno povoljnija nego smo možda i očekivali.

Smatra važnim i što je Hrvatska uspjela zadržati kreditni rejting i smanjiti stopu zaduživanja u odnosu na prošlu godinu, ali ekonomske minuse očekuje i u drugom kvartalu ove godine, dok za treći i četvrti vjeruje da će donijeti preokret.

Hrvatska je opterećena velikim dugovima i financijskim obvezama te će Vlada nastojati kroz financijsku konsolidaciju stvoriti prostor za smanjenje deficita i jačanje i oporavak gospodarstva. To bi bitno poboljšalo ukupne parametre čime bi se moglo utjecati i na izbjegavanje posebnih aranžmana sa MMF-om, rekao je.

Naveo je kako je u pripremi zakon o financijskom poslovanju kojim će se otvoriti prostor da oni koji imaju tržišnu priliku budu zaštićeniji i mogu bolje poslovati, a oni koji to nemaju nestat će. (Hina/jk) 

 

 

Foto: Goran Jakus/PIXSELL

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox