Grčka mora pronaći dodatne dvije milijarde eura ušteda zbog manjih poreznih prihoda

Grčka mora u iduće dvije godine uštedjeti dodatne dvije milijarde eura kako bi postigla ciljeve dogovorene u okviru pomoći EU-a i MMF-a, izjavio je dužnosnik ministarstva financija.

Prema uvjetima iz 130 milijardi eura vrijednog paketa pomoći dogovorenog u ožujku, Atena mora u sljedeće dvije godine smanjiti potrošnju za 5,5 posto BDP-a, odnosno za oko 11,5 milijardi eura. Iznos raste na 13,5 milijardi ako se uračuna negativan utjecaj tih istih mjera na gospodarstvo i na porezne prihode, kazao je dužnosnik u utorak.

Da bi se ostvarila neto ušteda od 11,5 milijardi eura, moramo poduzeti fiskalne mjere nominalne vrijednosti od 13,5 milijardi eura, rekao je dužnosnik koji je želio ostati neimenovan.

Pozivajući se na međuizvješće inspektora Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda, njemački tjednik Der Spiegel izvijestio je u subotu da Atena u naredne dvije godine mora uštedjeti dodatnih 2,5 milijardi eura. Potrebu za dodatnom uštedom tjednik je pripisao neočekivano dubokoj recesiji u Grčkoj i manjim od očekivanja prihodima od privatizacije. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox