Grčka odustaje od referenduma

Grčki premijer George Papandreu izjavio je da će odustati od planiranog referenduma o europskom planu izvlačenja zemlje iz dugova ako konzervativna oporba pristane podržati taj plan u parlamentu.

Ured premijera opovrgnuo je navode da je Papandreu razgovarao s novinarima u četvrtak nakon što su neki mediji naveli da je rekao kako je odustao od planova za referendum. Papandreu, koji je izložen kritikama kod kuće i u inozemstvu zbog svoje šokantne odluke da održi referendum, rekao je svojoj vladi da je spreman održati razgovore s oporbom i pohvalio je njihovu potporu 130 milijardi eura vrijednom paketu za izvlačenje zemlje iz dugova.

Ako oporba pristane podržati taj paket u parlamentu neće se morati održati nikakav referendumMeni će biti drago čak i ako ne odemo na referendum, koji nikada nije bio svrha sam po sebi. Drago mi da su sve te rasprave otrijeznile puno ljudi, kazao je Papandreu u tekstu govora koji je podijeljen medijima. 

Ako oporba dođe za stol podržati paket, referendum nije potreban, kazao je. Papandreu je rekao da je tu poruku prenio europskim čelnicima u Cannesu u srijedu. Papandreuova vlada je na rubu pada u četvrtak. Čelnik grčke konzervativne oporbe pozvao na osnivanje prijelazne vlade koja bi vodila zemlju do izvanrednih izbora i dodao da bi sadašnji parlament trebao ratificirati prošlotjedni sporazum o europskoj pomoći Grčkoj. Premijer je ponovio da članstvo Grčke u euro zoni nije dovedeno u pitanje te da bi sazivanje izbora u ovom trenutku moglo izazvati bankrot. (Hina/HT)

 

 

Foto: www.newstatesman.com

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox