Grčke muke s neplaćanjem poreza: Pastir s 50 koza duguje državi 10,8 mil.€

Od kada su MMF i EU počeli uvoditi disciplinu u Grčku svako malo se pojavi neka vijest o tome kako su Grci godinama zloupotrebljavali državne financije, piše Business.hr.

Ministarstvo financija objavilo je popis 4000 najvećih dužnika državi koji ukupno duguju 14,9 milijardi eura, a na listi su završili svi koji državi duguju više od 150.000 eura.

Prvak po utaji poreza je Nikos Kassimatis koji je kao računovođa osnivao lažne tvrtke i kroz njih putem povrata PDV-a izvukao 952 milijuna eura što ga je osuđena na zatvorsku kaznu od 504 godine. Kassimatis je pobjegao prije donošenja presude, ne pronađen je 2009. godine iako je kirurškim putem u potpunosti promijenio izgled. Nakon uhićenje otkrio je čak 50  ljudi iz porezne uprave koji su mu pomagali u prijevari.

Zanimljivo je da se na listi nalazi i Parasiris Stelios, pastir s Krete. Stelios se 1995. godine udružio s partnerima kako bi na osnovu lažne porezne prijave dobio 88.000 eura preplaćenog poreza. Kroz godine upravnog postupka, kamate i penale došlo je na 10,8 milijuna eura koje je grčka država sad namjerava uzeti nazad. No, sumnjamo da će grčka država doći do tog novca budući da je jedina Steliosova imovina 50 koza koje teško da vrijede 10,8 milijuna eura. (jk)

 

 

Izvor: www.business.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox