Grčki ministar financija očekuje oporavak gospodarstva

Foto: Shutterstock

Grčki ministar financija Ianis Sturnaras najavio je rast gospodarskih aktivnosti u 2014, ustvrdivši u razgovoru za BBC da je najgore prošlo za njegovu zemlju. 

Definitivno se nazire tračak nade, svjetlo na kraju tunela, kazao je Sturnaras. Grčka je ubrzala tempo reformi i usvojila opsežan paket mjera štednje prošle godine kako bi od međunarodnih zajmodavaca osigurala značajan iznos odobrene joj pomoći. Vjerojatnost izlaska Grčke iz eurozone sada je vrlo mala, kazao je Sturnaras u razgovoru s BBC-jevim dopisnikom iz Atene.

Uspjeli smo ostvariti zaokret u gospodarstvu. Tržišta sada iskazuju puno više optimizma. Depoziti se vraćaju u banke, vlada podmiruje financijske obveze prema privatnom sektoru a promijenio se i način kako Europa gleda na nas. Stoga su svi vodeći pokazatelji pozitivni. Prevalili smo dvije trećine puta prema ciljuOporavak će nastupiti prema posljednjem tromjesečju 2013., ustvrdio je.

Uvjeren je također da će gospodarstvo iduće godine zabilježiti rast, iako bi se u ovoj godini aktivnosti trebale smanjiti za procijenjenih 4,5 posto. Siguran sam, sto posto, da će ovo biti posljednja godina recesije za Grčku, zaključio je. Grčka mora sniziti dug na održivih 124 posto BDP-a do 2020. Trenutno on iznosi oko 180 posto. MMF je nedavno upozorio da Ateni to neće poći za rukom bez dodatne pomoći.

Grčki ministar financija kritizira radikalnu štednju koja je nametnuta njegovoj zemlji. Grčka je prisiljena da reže previše i u prekratkom roku. Gledano iz sadašnje perspektive, trebali smo na samom početku staviti veći naglasak na strukturne reforme i privatizaciju. Sada je gotovo, nema smisla plakati nad prolivenim mlijekom. Eurozona nije bila spremna za krizu, zaključio je. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox