Grčku spašava nova valuta: Geuro?

Njemačka Deutsche Bank tvrdi da bi paralelna valuta geuro mogla pomoći posrnuloj Grčkoj. To bi joj omogućilo devalvaciju i ostanak u eurozoni. Njegovim bi se uvođenjem snizile plaće i povećao izvoz, što je potrebno za izlazak iz krize, prenose europski mediji, piše hrt.hr

Iako se Grčka u posljednje vrijeme uglavnom spominje u kontekstu izlaska iz eurozone, izgleda da postoji rješenje koje bi zadovoljilo sve strane. Geuro bi se sastojao od zadužnica, jedne vrste državnog duga koja bi funkcionirala kao platežno sredstvo. On bi oštro devalvirao prema euru, no osigurao bi grčkoj vladi više vremena za provedbu reformi i za usvajanje proračunskih rezova, napominju u njemačkoj banci.

Ali puno toga ovisi o ishodu izbora jer ako radikalna ljevica pobijedi na izborima 17. lipnja i ispuni obećanje da će odbaciti 130 milijardi eura vrijedan paket pomoći i pripadajuće obveze stroge štednje, Grčka bi i bez financijske pomoći mogla ostati u eurozoni ako se uvede paralelna valuta, navodi se u studiji Deutsche Banka.

Jedan od glavnih preduvjeta za uspjeh takvog scenarija bio bi nastavak priljeva financijske pomoći toj zemlji iz ostalih članica eurozone i MMF, najvjerojatnije isključivo kako bi se Grčkoj omogućila otplata dugova. Novčano iscrpljene grčke banke također bi trebalo spašavati, i to putem uspostave europske banke za problematične dugove. (HT)

 

Izvor: www.hrt.hr

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox