Grupa GEN-I na krilima digitalizacije i zelenih investicija ostvaruje rekordne rezultate u 2021. godini

Grupa GEN-I je u prvih šest mjeseci ostvarila operativnu dobiti (EBIT) u iznosu od 37,8 milijuna eura što je 260% više od planiranog za ovo razdoblje. S prihodima od 1,3 milijarde eura, neto dobit Grupe GEN-I porasla je na 30,6 milijuna eura u prvoj polovici ove godine, što je 300% više od planiranog. Ostvarena dobit predstavlja gotovo 200% ostvarenja cjelokupnog planiranog rezultata do kraja 2021. Za GEN-I je to najuspješnije poslovno razdoblje u povijesti.


Ciljano i razvojno usmjerena ulaganja u digitalizaciju omogućila su Grupi GEN-I da iskoristi većinu prilika na energetskim tržištima i ostvari ubrzani rast u svim poslovnim područjima, što je važno za njezin održivi poslovni model. Sektor globalnog trgovanja najviše je pridonio izvanrednom rezultatu u prvih šest mjeseci. Brzi razvoj digitalizacije dodatnih aktivnosti i procesa omogućen je ulaganjima u podatkovnu infrastrukturu koja pruža mogućnost brzog donošenja odluka podržanog analitikom uz pomoć najnaprednijih alata. Zbog ovih ulaganja Grupa je već u prvoj polovici ove godine ostvarila rekordno poslovanje.

U svjetlu izvanrednog poslovanja u prvih šest mjeseci 2021. godine i procjene pozitivnog nastavka do kraja godine Uprava GEN-I odlučila je poboljšati izvorni poslovni plan za 2021. godinu, koji je već bio postavljen na najvišu razinu u povijesti postojanja Grupe GEN-I. Predviđamo operativnu dobit (EBIT) od 50,7 milijuna eura i neto dobit od 40,3 milijuna eura, čime ćemo više nego udvostručiti planiranu neto dobit. Rezultati prve polovice 2021. tako dokazuju ispravnost strateškog plana razvoja predstavljenog prije nekog vremena i osnažuju smjelost razvoja Grupe.

Digitalizacija procesa i poslovanja u prošloj godini omogućila nam je daljnje širenje poslovanja na globalna financijska tržišta, nastavljajući tako širenje naših trgovinskih aktivnosti. Grupa GEN-I ovim je pristupom uspjela trgovati s više od 100 TWh energije na međunarodnim tržištima u prvoj polovici godine, postigavši ​​tako novu prekretnicu poslovanja. Unatoč iznimnom rastu cijena energenata na međunarodnim tržištima, Grupa je uspjela održati nepromijenjene cijene električne energije za krajnje kupce.

Ove godine jednako uspješno poslujemo u segmentu prodaje zelenih usluga i tehnologija. Prodali smo gotovo 1.000 solarnih elektrana za samoopskrbu, što je 70% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Njihov ukupni kapacitet je 10,5 MW, što je više od instalirane snage u cijeloj prošloj godini. Izniman je i rast prodaje solarnih elektrana poslovnim kupcima u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U prvoj polovici 2021. prodali smo 27 elektrana ukupne snage preko 7 MW, što je 300% više od instalirane snage prošle godine.

Rekordna realizacija i optimističan pogled prema naprijed rezultat su prošlih ulaganja u digitalizaciju, analitiku, a posebno u naše zaposlenike i njihova specifična znanja. Ovogodišnji rezultati najbolja su potvrda ispravnog usmjerenja u daljnji razvoj tvrtke i zaposlenika te svrhu ulaganja u zelenu i digitalnu budućnost. Istodobno, naš primarni fokus ostaje zadovoljstvo i povjerenje naših kupaca, čiji broj neprestano raste, rekao je predsjednik Uprave dr. Robert Golob.

Svi procesi, aktivnosti i daljnji strateški razvojni koraci Grupe GEN-I neometano se odvijaju i u COVID -19 razdoblju, budući da je Grupa pravovremeno reagirala i prilagodila se organizacijski i prostorno, kao i procesno i kadrovski. Grupa GEN-I zapošljavala je tijekom COVID - 19 krize, a također očekujemo porast broja zaposlenih i ove godine.

Poslovni model Grupe GEN-I postavljen je održivo i zasnovan je na čvrstim financijskim temeljima, tako da budućnost Grupe GEN-I vidimo svijetlu i zelenu.

PS/AK

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox