Gruzija: 6 000 prosvjednika traži predsjednikov odlazak

Oko 6 000 simpatizera gruzijske oporbe prosvjedovalo je u subotu u Tbilisiju tražeći ostavku predsjednika Mihaila Sakašvilija, dok je drugi prosvjedni skup na jugozapadu zemlje rastjerala policija.

 

Odgovarajući na poziv oporbenog pokreta Narodne skupštine, prosvjednici su u povorci prošetali prijestolnicom izvikujući slogane u kojima su tražili predsjednikov odlazak a zatim su se okupili na Trgu slobode.

Nino Burdžanidze, bivša predsjednica parlamenta i čelnica Revolucije ruža kojom je Sakašvili 2003. došao na vlast, nazvala je prosvjede "presudnom bitkom". Borimo se za demokraciju i protiv neoboljševizma. Tražimo Sakašvilijevu ostavku i sazivanje demokratskih izbora - rekla je.

Drugi prosvjedni skup koji se održao u Batumiju, na Crnome moru, rastjerala je policija pošto su sudionici pokušali nasilu ući u zgradu mjesne televizijske postaje tražeći prijenos prosvjeda. Prozapadni predsjednik Mihail Sakašvili gubi ugled zadnjih godina, a oporba ga napose optužuje za autoritarnu vladavinu. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox