Gubicima do novog oblika: Nova hala Zagrebačkog velesajma

Kako saznaje poslovni.hr Zagrebački velesajam od iduće godine prestaje postojati u sadašnjem obliku jer se gradi nova hala. Naime, pribavit će se novac kojim bi se izgradio manji i funkcionalniji velesajam kako bi se smanjili ogromni gubici.

 

Lani je Velesajam imao gotovo 50 milijuna gubitaka, a cilj je ove godine smanjiti na 30 milijuna kuna. Poslovni.hr donosi podatke o drastičnom padu prihoda, koje su Uprava i Zagrebački holding tajili. Kako navodi zastupnik HDZ-a, Stanko Gačić, padovi od 35 do 80 posto jednostavno pokazuju da Zagrebački holding i direktorica Velesajma Mirela Bartolec nemaju viziju kako dalje voditi Velesajam.

Grupa graditeljstvo (-85%)
U dvije godine prihod je sa 7,6 pao na milijun kuna lani

Jesenski velesajam (-70%)
Od 15 milijuna godišnje, na 8,6 2008. pa 4,9 milijuna 2009. godine i lani 2,6 milijuna kuna

Auto i transport show
Prihod je 2008. iznosio 9 milijuna kuna, a potom sajam nije više održavan zbog krize.

Ambienta (-60%)
Sajam je sa 10,3 milijuna kuna 2008. lani pao na 4,3 mil. kuna

Nautika (-70%)
Ovaj je sajam sa 6,8 mil. kuna 2008. pao na 2,1 milijun ove godine

Interliber (-30%)
U 2008. ostvario 3,9 milijuna kuna prihoda, a lani 2,7 milijuna

 

Podaci: www.poslovni.hr

Točnost podataka potvrdio je i predsjednik Uprave Holdinga Ivo Čović kazavši da će recesija proći, ali da i dalje ostaje problem dugoročne vizije i pripreme. Isti navodi kako jedna od najvećih grešaka bila ukinuti Auto i Transport Show odnosno izgubiti 10 milijuna kuna prihoda godišnje. Cijene zakupa ostale su jednake, ali i uz snižene cijene ponekad izlagači nisu bili zainteresirani. Čović je potvrdio da će se 2012. Osigurati novac za redizajn i gradnju nove hale Velesajma. (SJ)

 

Izvor: www.poslovni.hr

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox