Gubitak Viktora Lenca 29,7 milijuna kuna

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Gubitak brodogradilišta Viktor Lenac u prošloj godini iznosio je 29,7 milijuna kuna, dok je godinu ranije to riječko remontno brodogradilište poslovalo s dobiti od četiri milijuna kuna, pokazuju podaci iz nerevidiranog financijskog izvještaja Viktora Lenca objavljenog na Zagrebačkoj burzi. 

Ukupni prihodi Viktora Lenca u 2012. godini iznosili su 252,2 milijuna kuna i bili su 28,6 posto manjih od prihoda iz 2011. godine. Ukupni rashodi pali su za 19 posto, na 281,8 milijuna kuna. Ovisno društvo Viktor Servisi iskazalo je za 2012. godinu dobit od 450 tisuća kuna, pa je konsolidirani rezultat Viktora Lenca za 2012. godinu gubitak od 29,3 milijuna kuna.

Poslovodstvo Viktora Lenca u izvještaju ocjenjuje da su poslovne aktivnosti i ostvareni rezultati u 2012. godini pod utjecajem dugog razdoblja niskih vozarina i nezaposlenosti brodova na svjetskom tržištu, što je dovelo vlasnike brodova u tešku situaciju. To rezultira smanjenjem količine remontnih radova na krajnje potrebnu mjeru, što je dovelo do pada cijene remontnih radova za 20 posto u odnosu na 2011. godinu, kaže se u izvještaju.

Dodaje se da je konkurentsku poziciju Viktora Lenca dodatno otežao njegov položaj na sjevernom Jadranu pa klijenti radije odabiru jeftinija i bliža turska remontna brodogradilišta.

U Lencu se unatoč tome nadaju boljim danima, a optimizam temelje na nekoliko okolnosti koje bi već u ovoj godini stanje mogli okrenuti na bolje. Pritom napominju da se tijekom 2013. godine navršava pet godina od isporuka većeg broja novih brodova, nakon kojeg većina njih treba prvi detaljni pregled. Nadalje, velik broj brodara koji su to mogli učiniti, tražili su od registara odgodu dokovanja što više ne mogu činiti, a u Lencu računaju i na to da će brodovi proizvedeni u Kini trebati više održavanja. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox