Guverner Narodne banke Srbije podnio ostavku

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić podnio je ostavku na tu funkciju, samo nekoliko sati nakon što je u srbijanskom parlamentu započela rasprava o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o NBS za koji se pretpostavljalo da bi mogao rezultirati Šoškićevom smjenom s te funkcije.

Kao razlog za svoju ostavku, o kojoj je obavijestio predsjednika Skupštine Srbije Nebojšu Stefanovića, Šoškić je naveo predložene izmjene i dopune Zakona o NBS koje, po ocjeni Šoškića, bitno narušavaju neovisnost NBS-a te otvaraju mogućnost stručne degradacije i donošenja odluka unutar središnje banke kojima bi se mogla potaknuti ekonomska i financijska nestabilnost u državi.

Usvajanje ovakvih izmjena i dopuna Zakona o NBS moglo bi bitno pogoršati pozicije naše zemlje na međunarodnim financijskim tržištima i usporiti proces europskih integracija, što se već sada može zaključiti iz reakcije međunarodnih financijskih institucija i ostalih međunarodnih činilaca od kojih zavisi financijska potpora našoj zemlji u kriznim uvjetima, naveo je Šoškić u obrazloženju ostavke koje prenose mediji u Beogradu.

Objasnio je kako ostavkom želi spriječiti da političko iznuđivanje promjene na vrhu neovisne institucije poput NBS bude jedini razlog za usvajanje lošeg zakona s mogućim ozbiljnim posljedicama na financijsku stabilnost i kredibilitet države. Dodao je kako se nada da će njegova ostavka omogućiti predlagateljima izmjena zakona da pozornije sagledaju i analiziraju posljedice tih izmjena, te da ga usklade s načelima neovisnosti središnjih banaka kakvi važe u zemljama s uređenim financijskim sustavom.

Šoškića je na šestogodišnji mandat guvernera NBS srbijanski parlament izabrao 28. srpnja 2010. godine, a na to mjesto došao je s dotadašnje funkcije predsjednika Savjeta NBS-a, kao nestranačka osoba i profesor beogradskog sveučilišta. (Hina/HT)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox