Guverner Švicarske narodne banke dao ostavku zbog supruge

Guverner Švicarske narodne banke (SNB) Philip Hildebrand podnio je ostavku zbog sve oštrijih kritika koje su potaknule devizne transakcije njegove žene.

Hildebrand bi tokom poslijepodneva trebao svjedočiti pred odborom švicarskog parlamenta zajedno sa čelnikom SNB-ova nadzornog odbora Hansuelijem Raggenbassom, koji je također pod pritiskom zbog skandala.

Žena guvernera SNB-a Kashya svojedobno je bila zaposlena kao trgovac u jednom hedge fondu i 15. kolovoza kupila je dolare u protuvrijednosti 400 tisuća švicarskih franaka, samo tri tjedna prije no što je njezin muž objavio odluku o mjerama za obuzdavanje jačanja franka.

Nakon objave informacije o Hildebrandovoj ostavci švicarski je franak blago ojačao, te se njime trgovalo po 1,2138 franaka za euro. Hildebrand se dosada odupirao zahtjevima za ostavkom, tvrdeći da je doznao za ženine transakcije tek dan kasnije, odbacujući tvrdnje tjednika Woltwoche da je osobno odobrio spornu deviznu transakciju.

Najvjerojatniji je kandidat za preuzimanje guvernerske dužnosti aktualni viceguverner Thomas Jordan. Odgovarajuću odluku donijet će švicarska vlada. (Hina/jk)

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox