Hajdaš Dončić: Uprava HAC-a nije odradila posao

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Bivša Uprava HAC-a smijenjena je jer nije odradila svoj posao, a ne radi se o političkoj nego o poslovnoj odluci, izjavio je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić nakon današnje sjednice Vlade. 

Na prijedlog ministra Hajdaš Dončića Vlada je na skupštini HAC-a predložila da smijeni upravu Hrvatskih autocesta - predsjednika Dražena Guština i trojicu članova Nikolu Bačurina, Juru Bajića i Narciza Dalsasa, a da za predsjednika Uprave imenuje dosadašnjeg direktora naplate cestarine Davora Mihovilića i za člana Uprave dosadašnjeg direktora sektora za pravne i opće poslove Marijana Sentu. Nisam bio zadovoljan načinom kako su članovi bivše Uprave odradili posao i priča je za mene gotova, rekao je Hajdaš Dončić koji od nove Uprave očekuje ubrzanje osnivanja nove tvrtke koja će se baviti održavanjem i naplatom autocesta kako se ne bi gubilo vrijeme na prebacivanja radnika iz jedne u drugu tvrtku.

Nova tvrtka bit će osnovana u idućih 60 dana i trebala bi zadržati optimalan broj radnika za uspješno poslovanje novog operatera koji će prvotno opsluživati HAC i Autocestu Rijeka-Zagreb (ARZ), a u budućnosti raditi i druge poslove. Nova Uprava mora restrukturirati matična društva tako da u slučaju uspješno provedenog postupka monetizacije ARZ treba ostati kao nadglednik koncesije, a HAC kao tvrtka koja će završiti projekte koji potencijalno neće ući u postupak koncesioniranja, poput nastavka koridora Vc od Ploča do mađarske granice kod Belog Manastira, te razvijati najprofitabilniji dio budućeg zagrebačkog prstena koji spaja nekoliko autocesta.

Hajdaš Dončić očekuje od HAC-a razvijanje pravaca koji mogu postati dijelom europskih koridora kako bi se 85 posto financijskih sredstava mogla dobiti iz EU-ovih fondova. Za to nema novaca u državnom proračunu, a slično je i u drugim europskim zemaljama pa se svi oslanjaju na EU-ova sredstva, dodao je. 

Ministar je također izrazio nezadovoljstvo načinom na koji su bivši čelnici HAC-a radili sistematizaciju radnih mjesta, istaknuvši kako to treba biti vezano uz efikasnost i projekcije budućnosti. Vremena se mijenjaju i više nema restrukturiranja po sistemu "vi mi se sviđate, a vi mi se ne sviđate", naglasio je Hajdaš Dončić. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox