HANFA fotokopiranje građanima naplaćuje 167 puta više od dozvoljenog

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) naplaćuje usluge preslika raznih rješenja, dozvola, ovlaštenja i mišljenja čak 167 puta više nego što je dopušteno, piše Novi list.  

Primjerice, prema Pravilniku o vrsti i visini naknada i administrativnih pristojbi HANFA-e osoba koja zatraži izdavanje preslike nekog od spomenutih dokumenata će platiti 100 kn kao naknadu i 10 kuna administrativne pristojbe.

Agencija ovako visoku naknadu pravda Zakonom o HANFA-i u kojem se navodi da se Agencija, osim iz državnog proračuna i iz naknada od imovine i prihoda subjekata nadzora, financira i iz naknada za pružene usluge iz svog djelokruga.

Međutim, naplaćivanje preslika građanima po cijeni od 110 kuna kršenje je Zakona o pravu na pristup informacijama. Prema tom Zakonu tijelo javne vlasti, što Hanfa jest, ima pravo na naknadu stvarnih materijalnih troškova od korisnika.

U ožujku prošle godine Agencija za zaštitu osobnih podataka, koja je zadužena i za zaštitu prava na pristup informacijama, odlučina je stati na kraj manipulacijama pojmom „naknada stvarnih materijalnih troškova“. Tada su doneseni Kriteriji za određivanje visine naknade i precizno je propisano tko što koliko smije naplaćivati. Tako preslik jedne stranice formata A4 po kriterijima Agencije za zaštitu osobnih podataka košta 60 lipa. (jh)

 

 

Izvor: www.novilist.hr

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox