HBK: Izmjene Zakona o vodama neminovno vode privatizaciji i poskupljenju usluga

Komisija Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Iustitia et pax predstavila je "Izjavu o neprihvatljivosti predloženih izmjena zakona o vodama" jer smatra da predložene izmjene otvaraju vrata privatizaciji i poskupljenju usluga.

 

Komisija navodi da se izmjenama, zapravo, predlaže preustroj javne ustanove Hrvatskih voda u trgovačko društvo. Smatraju i kako trgovačko društvo ne može i neće braniti niti obraniti javni interes u sektoru voda jer, kako ističe, cilj trgovačkoga društva je profit, a ne obrana javnoga interesa. Zato bi, kako smatra Komisija, korisnici usluga neminovno morali plaćati više nego sada, a prema njima postoji slična opasnost i za tvrtke koje upravljaju lokalnim sustavima vodovoda i odvodnje.

Komisija poziva narodne zastupnike da ne prihvate predložene promjene nego da od predlagatelja traže da u promjeni legislative u sektoru voda uključi "on-line" predstavnike svih relevantnih struka u obrani tog, kako kažu, posljednjega obiteljskog srebra.

Poziv državnim institucijama, ne strankama

Odgovarajući na upit o kontaktima glede zakona o vodama s vladajućom koalicijom, predsjednik Iustitie et pax, sisački biskup mons. Vlado Košić izjavio je kako je bilo kontakata, ali ne i previše suradnje. Pozivamo državne institucije, a ne stranke - rekao je dodavši kako Crkva ne sudjeluje u nikakvoj u privatizaciji Hrvatskih voda.

Član Komisije Neven Šimac je istaknuo kako Iustitia et pax želi da rasprava o zaštiti voda dobije pravo javnosti, jer je, kako smatra, riječ o prevažnom pitanju za koje je potreban nacionalni konsenzus. Ocijenio je kako država mora ostati arbitar između interesa i javne solidarnosti te upozorio kako bi zakonski propisi u slučaju privatizacije mogli pogodovati krupnom kapitalu. (Hina/MJ)

 

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox