HBOR domaćin konferencije Investicijskog fonda Inicijative triju mora

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) bila je domaćin konferencije Investicijskog fonda Inicijative triju mora tijekom koje su sudionici raspravljali o ulozi Investicijskog fonda Inicijative triju mora i područjima njegova djelovanja.


Cilj konferencije bio je predstaviti karakteristike Investicijskog fonda Inicijative triju mora (3SIIF) i mogućnosti koje nudi za financiranje infrastrukturnih ulaganja. Planirana veličina ulaganja u fond iznosi 3 do 5 milijardi eura od institucionalnih i privatnih ulagača. Svrha ulaganja fonda je smanjenje velikog jaza u kvaliteti infrastrukture u odnosu na zapadnu Europu te ostvarivanje dobiti za ulagače kroz investicije u najbrže rastuću regiju Europske unije.

Fond je do sada prikupio gotovo 1 milijardu eura koji će se koristiti za ulaganja u infrastrukturne projekte koji doprinose sigurnosti i raznolikosti opskrbe energijom, gospodarskoj, prometnoj, socijalnoj i digitalnoj povezanosti zemalja članica Inicijative, kao i snažnijoj integraciji EU-a smanjenjem razlika u kvaliteti infrastrukture. Prva ulaganja Fonda već su zaključena.

Konferenciju je otvorila Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a i članica Nadzornog odbora 3SIIF-a, a uvodno se putem videa publici obratio i Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

Prezentacije o aktivnostima 3SIIF-a održali su gospođa Beata Daszyńska-Muzyczka, predsjednica Uprave poljske razvojne banke BGK i predsjednica Nadzornog odbora 3SIIF-a, te gospodin Paweł Nierada, prvi potpredsjednik Uprave BGK-a i član Nadzornog odbora 3SIIF-a, nakon čega je uslijedila detaljna prezentacija aktivnosti Amber Fund Management Limited, investicijskog savjetnika Fonda.

Uz informacije o investicijskog strategiji Fonda i njegovim značajkama, konferencija je dala odgovore na pitanja o tome kako strukturirati projekt koji će privući ulagače, zašto je „pametna povezanost (smart connectivity) okosnica razvoja regije, kakva su iskustva vlasnika projekata u koje je Fond već uložio i mnoga druga. Tijekom središnjeg panela konferencije „Financiranje vlasničkog kapitala i podizanje ulaganja u Hrvatskoj na sljedeću razinu” predstavljene su mogućnosti koje nastaju za razvoj tržišta vlasničkog kapitala s posebnim naglaskom na projekte „pametne povezanosti.  

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox