HBOR – pokretač inovativnosti i održivog razvoja Hrvatske

Predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko i član Uprave HBOR-a Hrvoje Čuvalo danas su predstavili Strategiju poslovanja HBOR-a za naredno petogodišnje razdoblje koja se temelji na ostvarenju pet ključnih strateških ciljeva.


Temelj izrade strategije bila je analiza postojećih internih i eksternih uvjeta u kojima HBOR posluje, uključujući dobre poslovne prakse drugih razvojnih banaka u EU.

Sukladno provedenim analizama i preporukama konzultanta, HBOR-ova strategija poslovanja u razdoblju od 2020. do 2024. godine definira viziju HBOR-a kao pokretača inovativnosti i održivog rasta hrvatskog gospodarstva. Uvažavajući kontinuirane promjene domaćeg i međunarodnog poslovnog okruženja, kao i trenutne i buduće potrebe javnog i privatnog sektora, HBOR-ova misija bit će proaktivna potpora razvoju Hrvatske.

Strateške smjernice poslovanja HBOR-a u narednom petogodišnjem razdoblju bit će fokusirane na:

  1. Poticanje razvoja tržišta vlasničkog i kvazi vlasničkog kapitala u Republici Hrvatskoj
  2. Poticanje ekonomski i socijalno uravnoteženog i održivog regionalnog, ruralnog i urbanog razvoja Republike Hrvatske
  3. Poticanje internacionalizacije i globalizacije hrvatskog gospodarstva
  4. Poticanje konkurentnosti uz naglasak na inovacije, digitalnu transformaciju i Industriju 4.0
  5. Poticanje klimatski i energetski neutralnog gospodarstva kroz energetsku učinkovitost, obnovljive izvore energije i zaštitu okoliša.

Posebni naglasak stavlja se na podršku malim i srednjim poduzetnicima te slabije razvijenim područjima kroz korištenje nacionalnih izvora financiranja, a posebice kroz korištenje raspoloživih sredstava EU fondova.

Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a, izjavila je ovom prilikom: „Ostvarenje strateških ciljeva temeljeno je na HBOR-ovom fleksibilnom i održivom poslovanju, s proaktivnim poslovnim pristupom. Strategija će omogućiti HBOR-u da brže i učinkovitije reagira na zahtjeve gospodarstva Republike Hrvatske, promjene na financijskom tržištu i makroekonomskom okruženju, pružajući adekvatne proizvode i usluge hrvatskom gospodarstvu.“

Sredstva za provedbu ovog projekta osigurana su u okviru EU Programa potpore strukturnim reformama (SRSP) pri Europskoj komisiji.

2019. godina - 3 posto više odobrenih kredita

HBOR je u 2019. godini odobrio 3 posto više sredstava nego u 2018. godini podržavši 2.413 projekata s iznosom većim od 7 milijardi kuna kroz kreditnu, garancijsku i mandatnu aktivnost, dok je iznos odobrenih kredita 3 posto veći od onog u 2018. godini.

Tako je tijekom 2019. godine HBOR odobrio 5,8 milijardi kuna kredita za 1848 projekata, od čega su oni namijenjeni investicijama činili 88 posto svih odobrenja u 2019. godini. PS/SŠ

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox