HBOR ponudio milijardu kuna, banke tražile 781 milijun kuna

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) na trećoj aukciji za Program razvoja gospodarstva poslovnim je bankama ponudila ukupno milijardu kuna, pristiglo je osam ponuda šest banaka u ukupnom iznosu od 781 milijun kuna, prihvaćene su sve ponuda, a ponderirana kamatna stopa za krajnjeg korisnika kreće se od 3,74 do 4,1 posto.

HBOR je na aukciji održanoj 27. srpnja ponudio iznos od milijardu kuna, od toga 400 milijuna kuna za kredite poslovnih banaka u kunama i 600 milijuna kuna za kredite s valutnom klauzulom. Pristiglo je osam ponuda šest banaka u ukupnom iznosu od 781 milijun kuna. Budući je iskazan manji interes poslovnih banaka u odnosu na ponuđen iznos sredstava, HBOR je prihvatio svih osam ponuda, izvijestili su iz HBOR-a. Napominju i kako je u odnosu na ranije dvije aukcije HBOR na ovoj aukciji značajno povećao iznos ponuđene kvote kredita s ciljem da povoljna kreditna sredstva budu što prije na raspolaganju hrvatskim gospodarstvenicima kako bi im se pomoglo u savladavanju problema nelikvidnosti.

HBOR je ukupno do sada kroz tri natječaja odobrio 1,69 milijardi kuna, što uz sredstva poslovnih banka predstavlja kreditni potencijal od 3,38 milijardi kuna koje su na raspolaganju gospodarstvenicima. Na trećoj aukciji prihvaćene su ponude Erste&Steiermaerkische bank za iznos kvote od 300 milijuna kuna uz ponderiranu kamatnu stopu za krajnjeg korisnika 3,89 posto, Hypo Alpe-Adria-Bank za kvotu od 40 milijuna kuna uz kamatu od 3,84 posto, PBZ-a za kvotu od 175 milijuna kuna uz kamatu od 4,1 posto. Prihvaćene su i dvije ponude RBA - od 50 milijuna kuna uz ponderiranu kamatnu stopu od 4,1 posto za kredite u kunama, te također od 50 milijuna kuna za kredite uz valutnu klauzulu uz kamatnu stopu od 3,84 posto.

Prihvaćene su i ponude Societe Generale-Splitska banka za kvotu od 46 milijuna kuna na temelju koje će ponderirana kamatna stopa za korisnika biti 3,79 posto, te dvije ponude Zagrebačke banke - od 50 milijuna kuna za kredite u kunama uz kamatu za krajnjeg korisnika od 3,95 posto, te od 70 milijuna kuna uz ponderiranu kamatnu stopu za krajnjeg korisnika 3,74 posto za kredite uz valutnu klauzulu. (Hina/HT)

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox