HDSSB pozvao DORH da istraži optužbe po kojima je Stanimirović svjedočio silovanjima

HDSSB-ov zastupnik Zoran Vinković je u Hrvatskom saboru pozvao Državno odvjetništvo da ispita navode Vukovarke Ružice Erdelji koja je nedavno u medijima optužila čelnika SDSS-a Vojislava Stanimirovića da je svjedočio silovanjima u Vukovaru nakon okupacije, kojih je i sama bila žrtva, što je SDSS-ovac Milorad Pupovac ocijenio lažima i klevetama, a Vinkovićev istup sramotnim i neeuropskim.

Njezine izjave optužuju Stanimirovića za vrijeme srbočetničke okupacije u Vukovaru, rekao je Vinković, nakon što je SDSS-ovac Stanimirović na aktualnom prijepodnevu pitao ministra regionalnog razvoja Branka Grčića o otkupu stanova u državnom vlasništvu za bivše nositelje stanarskog prava koji su izvan Hrvatske.

Predsjednik Sabora Boris Šprem potom je Vinkovića upozorio da ne može govoriti izvan teme i bez prijave, te najavio da će mu, nastavi li, izreći opomenu.

Nakon desetominutne stanke, Pupovac je u ime Kluba SDSS-a spomenute optužbe na Stanimirovićev račun nazvao klevetama i lažima, a Vinkovićev istup sramotnim i neeuropskim.

Pupovac prozvao HDSSB-ovce

Njega (Stanimirovića) se kleveće i laže da je pljunuo osobe koje su u vrijeme rata na području Vukovara bile zatočene, da ih je u prolazu pljunuo uz komentar, rekao je Pupovac, istaknuvši da će Stanimirović svoju nevinost dokazivati na sudu, kao što je do sada činio pred Državnim odvjetništvom koje, naglasio je, do sada nije utvrdilo ni jednu činjenicu "u vezi s ranije iznesenim objedama, klevetama i lažima".

I on ne bježi od našeg pravosuđa, kao što su neki pobjegli koje neki od naših zastupnika slave kao heroje, a ne zločince, i nose bedževe u ovoj istoj sabornici. I to nikoga ne smeta, ali smeta kada jedan častan čovjek stavlja sebe na raspolaganje sudu nakon što netko iznosi klevete, laži i nakon što se one ovdje pod zakletvom ponavljaju od strane jednog zastupnika, rekao je, aludirajući na utemeljitelja HDSSB-a Branimira Glavaša, koji u BiH izdržava kaznu zatvora zbog presude za ratni zločin.

Ukoliko se takvi istupi nastave, najavio je, SDSS će utvrditi da ne može svoj posao u parlamentu obavljati na valjan način.

Žao mi je što to moram konstatirati u okolnostima u kojima smo završili jedan od najznačajnijih poslova koji smo kao stranke i država mogli obavljati, ali ovo ponašanje nije samo neeuropsko, ovo je sramotno, ovo nije dostojno čovjeka, a o zastupniku koji je prisegnuo na najviše vrijednosti ove države neću ni govoriti da nije dostojno, poručio je Pupovac. (Hina/jh)

 

 

Foto: Robert Anic/PIXSELL

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox