HDZ i HNS pozivaju na veću brigu o vodi u Zagrebu

U povodu Svjetskog dana voda, zagrebački HDZ je ustvrdio da Zagreb nema ozbiljnih projekata zaštite voda što je po njihovoj ocjeni posljedica nedostatka vizije i stručnjaka u sadašnjoj vladajućoj garnituri, a trešnjevačka organizacija HNS-a je upozorila na već gotovo pet godina neriješeni problem kontaminirane vode na Vrbanima koja se može koristiti samo kao sanitarna voda.


Nažalost, Zagreb nema politiku zaštite voda koja bi odredila prioritete i osigurala stabilne izvore financiranja. U odnosu na mogućnosti, gradske vlasti su povukle gotovo beznačajna sredstva za razvoj projekata zaštite vodnih resursa kako iz nacionalnih, tako i iz EU izvora - ističe Gradski odbor Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Grada Zagreba - Odbor za zaštitu okoliša i prostorno uređenje u svom priopćenju.

Malobrojni projekti koji se provode traju beskonačno dugo, a prate ih blago rečeno 'zanimljiva financijska rješenja - ističe HDZ i navodi da je središnji uređaj za pročišćavanje otpadnih voda od ugovorene vrijednosti od 190 milijuna eura ''narastao' na 265 milijuna eura, a nije završen. Izvorni koncesijski ugovor ima čak 100 aneksa, a o javnom predočenju troškovnika "dodatnih" radova građani koji strpljivo plaćaju nečiju bahatost, mogu samo sanjati, ističe HDZ.

Upozorava da se od 5500 litara u sekundi vode koja se crpi na devet zagrebačkih vodocrpilišta gubi oko 30 posto, uglavnom zbog dotrajalosti mreže, ali i krađe i ilegalnih priključaka, te da je zbog onečišćenja i nebrige već napušteno 16 vodocrpilišta, čemu, kažu, treba dodati i industrijska crpilišta.

5. u Europi po zalihama vode

Vodocrpilište Črnkovec, koje bi u budućnosti moglo zadovoljavati više od 50 posto potreba Zagreba za vodom za piće, izravno ugrožavaju procjedne vode odlagališta otpada Prudinec u Jakuševcu, kaže se dalje u priopćenju, uz napomenu da je odlagalište krajem 2010. trebalo biti zatvoreno, ali gradska vlast planira produženje njegova rada sve do 2018 godine. HDZ apelira na gradsku vlast da bude odgovornija u korištenju bogatstvu "koje još uvijek imamo".

Priopćenjem se oglasila i podružnica Hrvatske narodne stranke (HNS) Trešnjevka - jug, koja je pozvala nadležne državne i gradske institucije da hitno riješe problem mineralnim uljima kontaminirane vode na Vrbanima 3. Medije poziva da stalnim praćenjem i medijskim pritiskom podrže sugrađane u ostvarivanju prava na pitku vodu.

Zagreb i Hrvatska, koja je peta u Europi po zalihama pitke vode, nisu u stanju svojim građanima osigurati osnovnu životnu potrebu kao što je to voda, upozorava se u priopćenju trešnjevačkog HNS-a. (Hina/SJ)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox