HDZ i SDP traže smjenu gradonačelnika Keruma

Splitski SDP i HDZ najavili su da će pokrenuti smjenu gradonačelnika Željka Keruma zbog, kako je obrazloženo, nedemokratskog ponašanja vladajuće Kerumove Hrvatske građanske stranke (HGS) u gradu.

"SDP će s koalicijskim partnerom iz HNS-a pokrenuti postupak za smjenu splitskog gradonačelnika", izjavio je novinarima SDP-ov vijećnik u Gradskom vijeću Ivo Baltazar.

"HDZ se pridružuje inicijativi za smjenu gradonačelnika", rekla je novinarima HDZ-ova vijećnica Sanja Bilač-Župa.

To su izjavili pošto su danas vijećnici njihovih stranaka te dva neovisna i jedan HSP-ov napustili sjednicu vijeća, zbog čega je ona prekinuta jer nije bilo kvoruma.

Po riječima HDZ-ovih i SDP-ovih vijećnika ostavku bi trebala podnijeti i predsjednica vijeća Nevenka Bečić (HGS) jer je današnjim prijedlogom dopune dnevnog reda točkom o "davanju prethodne suglasnosti" za imenovanje Marija Meštrovića ravnateljem ustanove DES "silovala" poslovnik ne dostavivši vijećnicima nikakav materijal za tu točku dnevnog reda. SDP-ovi i HDZ-ovi vijećnici protive se Meštrovićevu imenovanju za ravnatelja DES-a, ustanove koja zapošljava osobe s invaliditetom, jer ga smatraju "Kerumovim čovjekom".

Kerum je u izjavi novinarima odbacio zahtjeve za svojom smjenom, rekavši kako SDP i HDZ u Splitu njegovu ostavku traže već 14 mjeseci, otkako je izabran za gradonačelnika. Za zajedničko napuštanje sjednice SDP-ovih i HDZ-ovih vijećnika Kerum je kazao kako je "očito da takvim ponašanjem ne žele razvoj Splita, nego destrukciju". Po njegovim riječima bilo bi prema građanima Splita korektno da HDZ i SDP kažu kako su se "dogovorili o koaliciji". To je, kako je rekao, različita situacija od one na državnoj razini gdje te dvije stranke ne mogu zajedno. Na upit kako komentira činjenicu da su sjednicu napustili i neovisni vijećnici te vijećnik HSP-a, koji su prije podupirali HGS, Kerum je kazao kako to "treba njih pitati".

"Političari su roba na tržištu koja se lako i jeftino može kupiti", dodao je, ocijenivši kako on može u vijeću "složiti većinu" ako mu to bude u interesu.

Predsjednica vijeća Bečić (HGS) novinarima je rekla kako "nije neočekivano" današnje zajedničko napuštanje sjednice vijećnika HDZ-a i SDP-a, jer su se, po njezinim tvrdnjama, dogovorili da izazovu izgred kako bi onemogućili održavanje sjednice".

"Pola sata uoči sjednice obaviješteni smo da su se HDZ i SDP dogovorili da će zajednički onemogućiti održavanje sjednice. Naši sugrađani moraju znati da je danas u Splitu stupila na snagu koalicija SDP-a i HDZ-a", rekla je, odbacivši zahtjeve za svojom smjenom. Dodala je kako oni koji traže njezinu ostavku trebaju o tome u Splitu raspisati referendum, što je predviđeno i zakonom.

"Referendum bi pokazao koga Splićani podupiru", kazala je Bečić. (hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox