HDZ-ovac gađao SDP-ovca papirima, a pale i uvrede o plesu oko štange

Iako su HDZ-ovi članovi saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) predložili da MIP od Sabora traži skidanje imuniteta SDP-ovom zastupniku Željku Jovanoviću po privatnoj tužbi HDZ-a za klevetu, taj zahtjev MIP nije izglasao, budući da HDZ nije imao većinu.

Za zahtjev HDZ-a da se Jovanoviću skine imunitet glasovalo je četvero članova MIP-a iz te stranke, no petero, iz SDP-a, HDSSB-a i SDSS-a, bili su protiv, pa predložena odluka o skidanju imuniteta nije prošla.

Glasovanju je prethodila jednosatna burna rasprava, u kojoj su HDZ-ovi članovi MIP-a, uz koje je bio i potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks, isticali da HDZ skidanje Jovanovićeva imuniteta traži jer njegove izjave o vrhu HDZ-a kao zločinačkoj organizaciji smatraju zločinom iz mržnje. U tom smislu, isticali su predsjednik MIP-a Damir Sesvečan (HDZ) i Šeks, postoje opravdani razlozi da MIP odstupi od dosadašnje prakse da se zastupnicima ne skida imunitet po privatnoj tužbi za uvredu i klevetu.

Postoje čvrsti dokazi da je zastupnik Jovanović počinio zločin iz mržnje, ne radi se o klasičnom djelu klevete, poručio je Šeks.

SDP-ovi članovi MIP-a takav su prijedlog HDZ-a, a posebno u svjetlu toga da skidanje imuniteta nije predložilo ovlašteno državno tijelo, već odvjetnik HDZ-a u ime te stranke, ocijenili neprihvatljivim.

Ples oko štange

Kraj burne rasprave obilježile su i uvrede, pa je tako Šeks SDP-ovu članicu MIP-a Gordani Sobol, koja ga je prozvala da se ponaša kao sudac i bez pristojnosti, poručio: Držite se pristojnosti kao što se držite plesa oko štange.

Potpredsjednika MIP-a Arsena Bauka (SDP) zasmetalo je, pak, što Sesvečan na glasovanje nije dao njegov prijedlog da se HDZ-ov zahtjev odbaci kao nepotpun, na što je poručio je takvo nepoštivanje procedure potvrda da je Jovanović bio u pravu.

Na to je žestoko reagirao HDZ-ovac Tomislav Čuljak, bacivši papire na stol, i ističući da nitko ne smije 220 tisuća članova HDZ-a nazivati zločinačkom organizacijom. (Hina/jk) 

 

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox