HDZ prijeti neisplatom mirovina ako se Kukuriku koalicija ne vrati u Sabor

HDZ je pozvao stranke Kukuriku koalicije, koje su danas najavile da će bojkotirati rad Hrvatskog sabora i njegovih radnih tijela, da preispitaju svoj stav te sudjeluju u radu Sabora kako bi bili donešeni zakoni nužni za daljnje funkcioniranje države.

Apeliram na opoziciju da preispita svoje stavove i sagleda ogromne štetne posljedice koje bi njihova odluka proizvela po Republiku Hrvatsku, poručio je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Andrija Hebrang. Čeka nas još nekoliko ključnih odluka, a ako prekinemo rad Sabora nedonošenje tih odluka će onemogućiti normalno funkcioniranje nekoliko državnih resora, kao i ugroziti hrvatske pregovore s EU, rekao je.

Upozorio je i kako se mora donijeti i Zakon o privremenom financiranju jer bez njega, kako je kazao, od 1. siječnja iduće godine nema funkcioniranja državnog proračuna. To znači da neće biti isplate mirovina, neće biti zdravstvenog osiguranja ni ničega što se financira iz državnog proračuna, poručio je. Iz tog dijela proračuna, dodao je, treba se financirati i referendum za ulazak u EU.

"HDZ će imati kvorum"

Na upit priznaje li HDZ svojim pozivom oporbi da sudjeluje u radu Sabora kako nema većinu, Hebrang je uzvratio kako „HDZ ima većinu i imat će kvorum“, a kako je rekao, problema su imali jer su tri njihova člana prošli tjedan izostali iz zdravstvenih razloga.

Potpredsjednik i glasnogovornik Kluba zastupnika HDZ-a Frano Matušić je ustvrdio kako stranke Kukuriku koalicije pokušavaju stvoriti alibi za svoj nerad u Hrvatskom saboru. Za to im je trebao nekakav povod pa su ga jučer na sjednici Mandatno-imunitetnog povjerenstva isprovocirali, premda ništa strašnoga se nije dogodilo na toj sjednici, mišljenja je Matušić. (Hina/jk) 

 

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox