HDZ se žali Ustavnom sudu na zamjenu Habuša Natalijom Martinčević

HDZ je radi zaštite ustavnog načela ravnopravnosti uložio žalbu Ustavnom sudu na rješenje Državnog izbornog povjerenstva (DIP) od 18. studenoga u kojoj ističe da je po isteku zakonskog roka tzv. Kukuriku koalicija prijavila kandidaturu Natalije Martinčević za 3. izbornu jedinicu, nakon što je Goran Habuš skinut s liste.

HDZ, u priopćenju podsjeća da je "tzv. Kukuriku koalicija najprije 16. studenoga nakon pritiska javnosti skinula s liste Gorana Habuša te je istog dana drugim dokumentom prijavila, nakon isteka roka, Nataliju Martinčević na izbornu listu. Međutim, Zakon o izborima zastupnika ne propisuje mogućnost zamjene kandidata koji je odustao (ili je skinut) novim kandidatom i to nakon isteka roka", smatraju u HDZ-u.

Upozoravaju da "omogućavanje takve zamjene znači novo kandidiranje, a prihvaćanje takve kandidature nakon roka od strane DIP-a moglo bi dovesti u pitanje ravnopravnost izbornog natjecanja".

Stoga je HDZ žalbom od Ustavnog suda RH zatražio zaštitu ustavnog načela ravnopravnosti te primjenu istih pravila za sve političke opcije koje sudjeluju na Parlamentarnim izborima 2011., stoji u priopćenju HDZ-ova Izbornog stožera. (Hina/jk)

 

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

 

 

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox