HEP bez javne nabave želi potrošiti 3 milijarde kuna ?

Više od tri milijarde kuna vrijedna godišnja nabava tvrtki iz sastava HEP Grupe neće se odvijati u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi, već temeljem pravilnika koji će propisati sama uprava tvrtke, piše Večernji list.

Zaključak je to sa sastanka predstavnika HEP-a, Ministarstva gospodarstva i Hrvatske energetske regulatorne agencije koji je sredinom travnja održan u Zagrebu. Prema saznanju Večernjeg, temelj za ovu odluku neće biti izmjena postojećeg zakona, tek novo tumačenje Ministarstva gospodarstva.

Pomoćnica ministra gospodarstva, Teja Kolar, ustvrdila je kako HEP Proizvodnja, HEP Opskrba, HEP OIE, HEP Esco i HEP d.d. nisu obveznici Zakona o javnoj nabavi, dok se on odnosi na HEP ODS i HEP OPS, samo kada nabavljaju robu i usluge direktno vezane za djelatnost kojom se bave.

Pojednostavljeno, prema mišlojenju Minstarstva gospodarstva, 5 HEP-ovih tvrtki nikad i nije bilo obavezno javnu nabavu obavljati prema odredbama Zakona.  To se može smatrati ozbiljnim udarom na transparentnost sustava nadzora korištenja javnog novca u proteklom desetljeću, ali i odrazom pokušaja predstavnika HNS-a da steknu apsolutnu moć u energetskom sektoru.

Kako bi sporni pravilnik trebao izgledati još se ne zna, ali nagađa se da bi trebao biti sličan onome u NE Krško, koja ima skupinu licenciranih dobavljača s kojima sklapa ugovore temeljem referentnih cijena. No, postavlja se pitanje tko će dijeliti lecencije i određivati referentne cijene te po kojim kriterijima. (jh)


Izvor: Večernji list, 11. svibnja 2012.
Foto: PIXSELL

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox