HEP: Unatoč incidentu u NE Krško, nije bilo problema u opskrbi

Zbog ispada Nuklearne elektrane Krško nije bilo nikakvih poteškoća u funkcioniranju hrvatskog elektroenergetskog sustava, jer su na vrijeme uključeni rezervni proizvodni kapaciteti s kojima raspolaže Hrvatska elektroprivreda (HEP), izvijestili su iz HEP-a.

U HEP-u i dalje očekuju urednu opskrbu kupaca električnom energijom. Iz nuklearke su danas priopćili da je u 10,30 sati došlo do automatske zaustave NE Krško, a zbog iznenadnog isključenja 380-kilovoltnog dalekovoda prema Zagrebu. Nuklearka je zaustavljena na siguran način, a o tome su obaviješteni svi nadležni organi. Nikakvog utjecaja na okoliš nije bilo, a čim budu preciznije utvrđeni razlozi zaustavljanja nuklearka će opet biti puštena u rad, izvijestili su iz NEK-a. Direktor Nuklearne elektrane Krško Stane Rožman kazao je danas popodne da bi nuklearka mogla biti ponovno uključena u mrežu u roku od 24 sata.

 

Predviđene preventivne aktivnosti potrebne za ponovno uključenje nuklearke u mrežu mogle bi biti izvedene u 24 sata - rekao je Rožman za slovenske medije, objasnivši da je nuklearka zaustavljena zbog vanjskog, a ne unutarnjeg uzroka. Naime, ako napon u dalekovodima padne, uvode se preventivne zaštitne mjere i nuklearka se automatski zaustavi, a i u ovom slučaju svi sustavi u tom procesu djelovali su, kako se navodi, bez pogreške. Po Rožmanovim riječima, događaj za nuklearku nije donio štetu, osim ako se ima u vidu izgubljenu proizvodnju struje i 'psihološku štetu' koju takvi događaji izazivaju u javnosti. Rožman je dodao da mu nisu poznate pojedinosti vanjskoga kvara te da je rad nuklearke zaustavljen u "sasvim normalnu stanju".

Kako je popodne javio Slovenski radio, u Elektrogospodarstvu Slovenije (ELES) tvrde da je već oko 13 sati detektiran uzrok zaustavljanja nuklearke. Navodno se radilo o kvaru kompjutorskog softvera koji upravlja prekidačem u rasklopnom postrojenju zbog čega je izvan napona ostao 380-kilovoltni dalekovod Tumbri-Krško II. Predviđeni sigurnosni sustav zbog toga je automatski isključio turbinu i reaktor nuklearke, pa su morali biti uključeni rezervni dizel-generatori. Slovenska uprava za nuklearnu sigurnost objavila je u međuvremenu da je nuklearka Krško u 12,15 sati i formalno objavila prestanak opasnosti, koja je preventivno i po predviđenoj sigurnosnoj proceduri proglašena u 10,30 nakon što je došlo do njena automatskog zaustavljanja. (Hina/mš)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox