HERA potvrdila: Grijanje poskupljuje 36,7 posto

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Upravno vijeće Hrvatske energetske regulatorne agencije dalo je pozitivno mišljenje na zahtjev HEP Toplinarstva koje je tražilo 36,7-postotno povećanje cijene toplinske energije. 

Grijanje će poskupjeti u u Zagrebu, Osijeku, Velikoj Gorici, Zaprešiću i Samoboru, potvrdio je član Upravnog vijeća HERA-e Dalibor Pudić na 10. međunarodnom znanstveno-stručnom savjetovanju Energetska i procesna postrojenja i 5. međunarodni forum o obnovljivim izvorima energije, koji se održavaju u Rovinju do 26. listopada u organizaciji tvrtke Energetika marketing, uz sudjelovanje gotovo 300 sudionika. Pudić je objasnio da je HERA pozitivno mišljenje donijela prihvaćajući opravdane troškove HEP Toplinarstva.

Mišljenje je agencija poslala na adrese lokalne samouprave u Zagrebu, Osijeku, Samoboru, Zaprešiću i Velikoj Gorici, čija predstavnička tijela, temeljem važećeg zakona, odlučuju o poskupljenju grijanja i koje HERA-inu preporuku mogu, ali i ne moraju slijediti. Neki gradovi, poput Osijeka, već su se izjasnili da neće poskupljivati grijanje. Međutim, na snagu će ovih dana, nakon objave u Narodnim novinama, stupiti novi Zakon o energiji prema kojem će za određivanje cijena energetskih usluga postati odgovorna HERA.

U slučaju da HEP-ov zahtjev za poskupljenjem toplinske energije ne bude odmah prihvaćen na lokalnoj razini, HEP taj zahtjev ponovno može uputiti zahtjev, ali ovaj put na adresu HERA-e koja će biti jedina odgovorna za odlučivanje o njemu. Trenutne zakonske promjene vjerojatno će malo odgoditi poskupljenje toplinske energije.

Lokalna samouprava više ne odlučuje o cijenama 

Po novom zakonu, lokalna samouprava nema ništa oko odlučivanja o visini tarifnih stavki, već će odluku o tome donositi HERA, objašnjava Pudić. Na liberaliziranom tržištu nitko od ozbiljnih poduzetnika ne želi gomilati gubitke. Energetski subjekti imaju pravo na opravdani trošak poslovanja i razuman povrat na investiciju. HERA je odgovorna da proces donošenja odluka o tarifama bude transparentan, rekao je Pudić govoreći na skupu o novoj ulozi regulatora s obzirom na primjenu Trećeg energetskog paketa EU.

Pomoćnik ministra gospodarstva za energetiku i industriju Alen Leverić istaknuo je kako se u godinu dana očekuje realizacija 159 projekata obnovljivih izvora energije snage 188 megavata, a u dvije godine u taj sektor očekuju se ulaganja u vrijednosti od 900 milijuna eura. Najavio je da će sredinom studenog na Vladi biti usvojeni prijedlozi zakona o tržištu električne energije i o tržištu plina i poslani u Sabor, a usvajanje tih zakona očekuje se do kraja godine. Zajedno s već usvojenim Zakonom o energiji i Zakonom o regulaciji energetskih djelatnosti Hrvatska će imati zaokruženu zakonodavnu regulativu koju nalaže Treći energetski paket EU. (Hina/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox